Украйна очаква да получи от западните си съюзници от 120 до 140 танка. Това обяви първият дипломат на Киев Дмитро Кулеба, съобщава РБК-Украйна.

Министърът отбеляза, че в момента т.нар. танкова коалиция има 12 членове. Според Кулеба обаче е твърде рано да се определят всички страни от коалицията и тяхната практическа помощ, тъй като предстои някои от тях тепърва да вземат официални решения в съответствие с вътрешните си процедури.

"Мога само да отбележа, че в първата вълна от помощ въоръжените сили на Украйна ще получат от 120 до 140 единици модерни танкове западни модели. Това са Leopard 2, Challenger 2, M1 Abrams. Ние разчитаме и на Leclerc“, подчерта министърът на външните работи на страната.

Кулеба добави, че броят на обещаните машини не е малък, но Украйна продължава да работи както за разширяване на танковата коалиция, така и за увеличаване на вече обявената от участващите в нея помощ.

По-рано Министерството на външните работи съобщи, че Украйна се нуждае от поне 300 танка и 500 бойни машини на пехотата за контранастъпление през пролетта.