Украйна има пълното право да освободи своите територии и ще продължи да го прави, въпреки "фалшивите референдуми“ и "хибридната мобилизация“ на Русия. Това увери министърът на външните работи на страната Дмитро Кулеба в социалната мрежа "Туитър", предава Укринформ.

"Нито фалшиви "референдуми“, нито хибридна "мобилизация“ ще променят нещо. Русия, каквато беше и си остава -  държава-агресор, незаконно окупирала част от украинската земя. Украйна има пълното право да освободи своите територии и ще продължи да ги освобождава, каквото и да говорят в Русия“, категоричен бе първият дипломат на Киев.

Тази седмица от т.нар. Донецка и Луганска народни републики призоваха за провеждането на референдум за присъединяване към Руската федерация. Такива в дните между 23 и 27 септември ще бъдат организирани още в Херсонска и Запорожка област.

По-рано днес председателят на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин заяви, че ръководеният от него орган ще подкрепи присъединяването на ДНР и ЛНР в страната.

Обявяването на референдумите се случва на фона на контранастъпление на украинската армия.