Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е на мнение, че ценовите ограничения на руския петрол са въведени от страните от Европейския съюз и Г-7 "доста произволно“ и увери, че в "действителност таван няма“. Така той коментира изявлението на бившия помощник-държавен секретар на САЩ по въпросите на енергийните ресурси Амос Хохщайн, отбелязва вестник "Коммерсант"

"От една страна, те определиха тавана, а от друга страна, изглежда, че няма такъв въз основа на съществуващото ниво на цените“, подчерта Песков.

По думите на говорителя на Кремъл Русия не признава установените ограничения. "Работим така, че тази система да не вреди на собствените ни интереси“, добави той.

Таванът за цените на руския петрол, доставян по море, влезе в сила на 5 декември на ниво от 60 долара за барел. В отговор държавният глава на Руската федерация Владимир Путин забрани доставките на нефт и нефтени продукти на наложените цени без неговото изрично разрешение. Също така от 5 февруари бяха наложени ценови ограничения на руските петролни продукти на ниво от 100 долара за барел. По данни на Министерството на финансите, приходите от нефт и газ в бюджета на Русия през януари-февруари тази година е намалявал с 46%до 947 милиарда рубли.