В отговор на решението на срещата на върха на ЕС за удължаване на икономическите санкции срещу Москва с шест месеца, Русия ще удължи своите контрамерки, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от TACC.

"Не ние въведохме първи санкции и не е наша задача да повдигаме този въпрос. Знаете, че имаме и прилагаме цял набор от контрамерки. Те също ще бъдат удължени от наша страна по огледален начин", каза той.

Говорителят на Кремъл подчерта, че Москва все още смята наложените от ЕС санкции за незаконни от гледна точка на международното право. И основното е, че никъде санкциите не са довели до това инициаторите на тези санкции да постигнат целите си“, каза още Песков.

В същото време прессекретарят на президента припомни, че Русия "перфектно се е приспособила към съществуващите икономически условия“ и се е научила да се възползва от тях "по отношение на развитието на собствено производство, заместване на вноса и т.н.“.

През 2014 г. Европейският съюз наложи санкции на Руската федерация във връзка със събитията в Украйна и обединението на Крим с Русия. Ограничителните мерки бяха разширявани и удължавани няколко пъти. Преговорите за безвизов режим и ново основно споразумение за сътрудничество бяха преустановени, беше въведена забрана за влизане в страните от ЕС за длъжностни лица от Руската федерация, а активите им бяха замразени. Бяха въведени и ограничителни мерки от търговски, финансов и военен характер. В отговор Русия наложи забрана за внос от страните от ЕС на редица хранителни продукти.

На 16 декември лидерите на 27-те страни от ЕС единодушно решиха да удължат икономическите санкции срещу Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков