Руските разузнавателни служби разполагат с данни, потвърждаващи участието на Обединеното кралство в саботажа на газопроводите "Северен поток". Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, допълвайки, че Лондон е ръководил и атаката срещу руските кораби в Севастопол, съобщава вестник "Коммерсант“.

"Нашите специални служби разполагат с данни и ние изхождаме от тази информация, която показва, че ръководството и координацията на операцията по атаката в залива в Севастопол е извършена от британски военни консултанти. Има и доказателства, че Великобритания е замесена в саботажа срещу жизненоважната международна енергийна инфраструктура“, цитира изданието думите на Песков.

Говорителят на руския президент отбеляза, че Кремъл, въпреки "недопустимото мълчание на европейските столици", разчита на цялостен анализ на участието на Великобритания в атаките срещу "Северен поток" и руските кораби.

Отговаряйки на въпрос на журналисти за възможни ответни действия срещу Лондон от руска страна, Песков подчерта, че "без това не може“. "Подобни действия не може да бъдат оставени просто така. Разбира се, ще помислим за по-нататъшни стъпки, разбира се“, увери той.