Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев реагира на решението на Молдова да забрани посещенията на официални представители на руската държава, заявявайки, че такава държава "вече не съществува", съобщи ТАСС.

"Мистериозно същество на име Речан (премиерът на Молдова Дорин Речан) заяви, че нито президентът на Русия, нито руски официални лица могат да влязат в неговата страна – Молдова. Първо, никой не планира да ходи там в момента. Може би по-късно. И второ, вече няма такава държава“, написа той в Telegram.

"Местните управници я продадоха на Румъния и така станаха предатели на родината си. И няма смисъл да говорим с тях за каквото и да било. Нека хората се занимават с тях. И нека най-после решат кои са - молдовци или румънци", допълва Медведев.

На свой ред прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков отбеляза "движението на Молдова към поглъщане от Румъния и съзнателното ограничаване на нейния суверенитет от Кишинев", цитират от медията.

Руският посланик Олег Васнецов ще бъде призован в Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова след изявления на Дмитрий Медведев. Това съобщи Министерството на външните работи на Молдова, предава руската агенция.

"МВнР няма да коментира абсолютно неприемливия език на изявленията, направени днес от някои руски официални лица, но бихме искали да отбележим, че посланикът на Руската федерация в Република Молдова Олег Васнецов ще бъде извикан в министерството, за да даде разяснения относно изявленията, касаещи страната ни", се посочва в съобщение на молдовското министерство в Telegram.

По-рано молдовският премиер Дорин Речан, коментирайки списъка с руски служители, на които е забранено да влизат в Молдова, заяви, че властите няма да позволят на руския президент Владимир Путин да посети републиката.