Директорът на гръцките пощи (ELTA, Hellenic Post) Георгиос Константопулос подаде оставка във вторник вечерта по морални причини след скандал с гръцкия депутат Андреас Пацис, който беше изключен от парламентарната фракция на управляващата партия "Нова демокрация“ заради "забогатяване чрез изкупуване на лоши кредити“, съобщава електронното издание на вестник Efimerida ton Sintakton.

Коалицията на радикалната левица - Прогресивният алианс (СИРИЗА-ПА), основната опозиционна партия, заяви, че "правителството трябва да отговаря за действията на г-н Пацис". "Имаме депутат от правителството, който се оказва собственик на чуждестранни компании със специално предназначение. Тези компании са купили лоши кредити на стойност 63 милиона евро за 4,3 милиона евро, а Пацис печели от тях", подчерта партията, отбелязвайки, че в близко бъдеще хиляди къщи на длъжници ще бъдат продадени на търгове за обогатяване на различни фондове и банки.

Обясненията на самия депутат откъде е взел недекларираните пари за сделката бяха приети като незадоволителни. С решение на министър-председателя на Гърция и лидер на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис, Пацис бе изключен от парламентарната фракция.

СИРИЗА-ПА заяви във връзка със скандала с депутата, че "разграбването на обществени пари от "отличниците" на г-н Мицотакис е безпрецедентно", а също така поиска освобождаването от длъжност на министъра на цифровото управление Кириакос Пиеракакис, който според опозицията е свързан с договора на Пацис с гръцките пощи. Според партията Пацис е получил над 1 милион евро за юридически консултации, които са му превеждани чрез Hellenic Post.

Малко след това Hellenic Post излезе с изявление, в което се посочва, че Пацис е законен представител на международната правна кантора DLA Piper UK LLP в Гърция. Директно не са му изплащани никакви възнаграждения. Пощите на Гърция сключиха споразумение за сътрудничество с DLA Piper UK LLP, за да представляват нейните интереси в европейски институции, по-специално в Европейската комисия и Генерална дирекция за конкуренция на Европейската комисия (DG Comp), както и да предоставят правни услуги във връзка с трансформация на пощенската услуга през 2021 г. Плащането за услуги се е е основавало на официалните тарифи на DLA Piper и е са били изпращани до централния офис на адвокатската кантора, се казва в изявлението. "Въпреки това, от съображения за лично благоприличие, главният изпълнителен директор на ELTA Георгиос Константопулос подаде оставката си“, обявиха от Hellenic Post.