Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс е провел среща с украинския президент Володимир Зеленски в края на миналата седмица, на която са обсъдени стъпките, които Русия може да предприеме във военните действия, съобщава американският вестник The Washington Post, позовавайки се на източници.

На срещата, пазена в тайна, Бърнс е разказал на Зеленски за своите "предположения относно военните планове на Русия за следващите седмици и месеци“. Заедно със Зеленски са обсъдили въпроса докога Киев може да разчита на военна помощ от Запада на фона на спада на нивото на подкрепа за Украйна сред американците. Директорът на ЦРУ е признал, че в даден момент ще бъде по-трудно да се окаже помощ на Киев, отбелязват събеседниците на изданието. Настоящият председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти предупреди в края на миналата година, че съпартийците му няма да позволят на Вашингтон да предостави неограничена и необоснована финансова помощ на Украйна.

В статията се отбелязва, че по време на преговорите Бърнс е "подчертал особената важността на на събитията на бойното поле в настоящия момент". The Washington Post подчертава, че посещението на директора на ЦРУ се е състояло "в критичен момент“, в който Киев "изразява загриженост относно устойчивостта на помощта от САЩ“. По този начин, според събеседниците на вестника, украинските власти са по-малко уверени в перспективите за приемане от Конгреса на САЩ на следващия многомилиарден пакет помощ. Изданието допълва, че много консерватори в американския законодателен орган искат да намалят разходите на САЩ, по-специално милиардите долари, които се изпращат в Украйна.