ЦРУ оценява, че руският президент Владимир Путин "не е сериозен за преговорите на този етап“ от войната в Украйна и "напредъкът на Украйна на бойното поле е най-вероятно да оформи перспективите за дипломация“ за прекратяване на продължаващия конфликт, заяви директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс във вторник, предава CNN.

Говорейки публично за първи път в университета Райс, откакто изтекли секретни американски военни документи се появиха онлайн, Бърнс подчерта важността на планираната офанзива на Украйна, като посочи, че "много неща са заложени на карта през следващите месеци“.

"Вместо да отстъпи, той удвоява залога“, казва Бърнс за Путин, добавяйки, че руският президент вярва, че може да победи Украйна и Запада.

Директорът на ЦРУ коментира по-задълбочено темата за боеветев Донбас, които според един от изтеклите разузнавателни документи вероятно вървят към задънена улица.

"Изтощителната кампания на Русия в района на Донбас вероятно се насочва към задънена улица, осуетявайки целта на Москва да завладее целия регион през 2023 г.“, се казва в един от класифицираните документи.

"Истинските държави отвръщат на удара“, заяви Бърнс във вторник, добавяйки, че Украйна и нейният президент са направили точно това. "Путин дълбоко се заблуждаваше“ в своите предположения за Украйна преди войната, добави Бърнс.

Той подчерта важността на продължаващата подкрепа на САЩ за Украйна, включително чрез споделяне на разузнавателна информация, в момент, когато изтеклите секретни документи повдигат въпроси относно виждането на администрацията за конфликта.

Директорът на ЦРУ направи тези изявления в университета Райс, където обсъжда руската инвазия в Украйна, агресивната позиция на Китай, ядрената програма на Иран и други неотложни външнополитически въпроси в Института Бейкър, според уебсайта на училището.