Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс и ръководителят на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин са обсъдили "чувствителни" въпроси, когато са се срещнали тази седмица в Турция, заяви руският заместник външен министър Сергей Рябков в четвъртък, цитиран от Reuters.

Бърнс е предупредил колегата си за последствията от всяко използване на ядрени оръжия и за рисковете за стратегическата стабилност от страна на САЩ.

Това беше първият известен контакт на високо ниво лице в лице между САЩ и Русия, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари. Бърнс, бивш посланик на САЩ в Русия, беше изпратен в Москва в края на 2021 г. от президента Джо Байдън, за да предупреди Путин относно струпването на войски на Москва около Украйна.

"Контактът (между Бърнс и Наришкин) беше иницииран от американската страна“, каза Рябков пред RTVI. "Обсъдените там въпроси бяха от чувствителен характер“.

"Диалогът се води, но няма системен характер“, каза той. "Но ние не стоим там с шапка в ръка: американците се нуждаят от диалог с нас точно толкова, колкото и ние с тях“.

Рябков разкри, че повече контакти със Съединените щати ще се осъществят по-късно този месец, когато двустранна консултативна комисия по Новия договор за оръжия START ще се срещне на 29 ноември до 6 декември в Кайро.