Ако Западът се вслуша в молбите на Киев и предаде на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) 50 изтребителя F-16, това ще означава обявяване на война на Русия, заяви директорът на Центъра за военно-политически изследвания на концерна "Алмаз-Антей“ проф. Алексей Подберьозкин пред Pravda.ru.

Той отбеляза, че засега западните страни не са склонни да прехвърлят скъпи изтребители в Киев.

"Досега нито една страна няма такова люто  желание. Също така това е голяма доставка. Тоест F-16 са скъпи самолети, струващи десетки милиони долари всеки“, обясни експертът.

Дори на най-добрите украински пилоти ще им трябват поне шест месеца, добави специалистът, за да преминат от съветски самолети към нов модел изтребител. Необходимо е също така да се разбере, подчерта той, че предаването на нападателни оръжия на украинската армия би означавало обявяване на война на Русия.

"Все още има тънка граница между преки военни действия и помощ на някой от участниците в конфликта. И тази слаба граница в този случай просто ще изчезне “, подчертава Подберьозкин.

Но дори съвременните западни самолети няма да могат да променят баланса на силите на бойното поле, тъй като въоръжените сили на РФ разполагат с много средства за тяхното унищожаване, отбеляза специалистът.

"Всички наши системи за противовъздушна отбрана: "Тор“ с малък обсег, "Бук“ със среден обсег, C-300, С-400, особено С-500, бяха създадени специално за справяне с масирани нападения на изтребители-бомбардировачи F-16 и F-15. Следователно те, разбира се, ще бъдат унищожени “, обобщи Подберьозкин.