Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен смята, че бъдещето на света зависи отчасти от динамиката на отношенията между Вашингтон и Пекин.

"Мисля, че е важно да сме наясно, че като цяло отношенията ни с Китай са едни от най-важните, ако не и най-важните за нас“, заяви първият дипломат на Вашингтон в интервю за Bloomberg, откъси от които бяха публикувани и от пресцентъра на Министерството на външните работи на САЩ. "Очевидно е, че има съперничество между нас и това съперничество отчасти ще определи какъв ще бъде светът в бъдеще“.

По думите на Блинкен "настъпи повратна точка, когато ерата след Студената война приключи. Сега има съревнование какво ще се случи по-нататък. Китай и САЩ са двама от най-големите играчи в този [процес]", увери водещият американски дипломат. По думите му САЩ "не се стремят да сдържат Китай“. "Но ние също така твърдо ще отстояваме нашите интереси и ценности и, както в случая с Тайван, ще поддържаме позицията, която имаме от десетилетия, че подобни различия трябва да бъдат разрешени по мирен път“, подчерта Блинкен.

Както твърди американският държавен секретар, "фундаментална промяна в позицията на Китай относно статуквото [в Тайван] е неприемлива“. "Това трябва да бъде повод за безпокойство не само за САЩ, но и за други страни в региона и по света“.

По-рано в интервю за телевизия ABC News Блинкен заяви, че Китай може да се опита да анексира остров Тайван с "всякакви средства“, включително със сила. Ето защо САЩ са решени да направят "всичко възможно", така че Тайван да може да се "защити от агресия". Той обаче изрази надежда, че противоречията може да бъдат разрешени "по мирен път".

На церемонията по откриването на 20-ия конгрес на Комунистическата партия на Китай нейният генерален секретар Си Дзинпин заяви, че страната се стреми към мирно обединение с Тайван, но не се отказва от използването на сила за разрешаване на проблема. Той отбеляза, че националното обединение със сигурност ще бъде извършено. Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война. Според официалната позиция на Пекин Тайван е една от провинциите на КНР.