Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обяви нов етап на изостряне на военните действия в Украйна. От днес влиза в сила военно положение в четирите анексирани области - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка. Така руският президент разшири обхвата на възможностите на своята армия, коментират в редакцията на германския вестник Die Welt.

Законопроектите дават възможност за ограничаване на свободата на придвижване, както и на правото на публични събрания. Ще се затегне цензурата и ще се разширят правомощията на органите на наказателното преследване и сигурността.

Освен това, на фона на настъплението на украинските войски, проруската администрация започна да се оттегля от южния украински град Херсон, а също така да евакуира цивилни. Путин обяви въвеждането на военно положение по време на заседание на Съвета за сигурност и подписа съответния указ, поясняват от редакцията.

"В Донецката народна република, Луганската народна република, а също и в Херсонска и Запорожка области, преди те да станат част от Русия, беше в сила военно положение. И сега трябва да формализираме този режим вече в рамките на руското законодателство. Затова подписах указ за въвеждане на военно положение в тези четири съставни образувания на Руската федерация. Той незабавно ще бъде изпратен за одобрение в Съвета на федерацията. Държавната дума също бе информирана за решението. Освен това в настоящата ситуация считам за необходимо да дам допълнителни правомощия на ръководителите на всички руски региони“, цитира изданието думите на Путин.