Бундесверът разполага с изключително малко на брой боеприпаси, предупреждават от редакцията на германския национален ежедневник Die Welt. Според наличните оценки в случай на война резервите ще стигнат само за няколко часа или в най-добрия случай за няколко дни. На фона на военните действия в Украйна и като се вземат предвид задълженията им към НАТО, Германия планира да запълни тази празнина. В рамките на деня в кабинета на канцлера Олф Шолц се проведе среща с представители на отбранителната индустрия, като в рамките й участниците обсъждаха как може да се увеличи производството на боеприпаси.

И това далеч не е лесно, отбелязва германското издание. В крайна сметка патроните и снарядите трябва да отговарят на изискванията на НАТО и да функционират нормално при температури от -54 ° C до + 52 ° C. В същото време опитът на Бундесвера по време на военни операции в Афганистан и Мали показа, че тези гранични стойности не са достатъчни. Сега боеприпасите трябва да работят дори при температури до +63°C, а постигането на това е много трудна задача. В допълнение, от 90-те години на миналия век насам германската армия използва патрони и снаряди с ниско съдържание на вредни вещества, за да предпази войниците от опасни емисии, което също усложнява производството.

Друг голям проблем е липсата на суровини, обяснява Die Welt. Боевият заряд на оръжеен патрон или танков снаряд съдържа вторичен продукт от производството на памучен плат - т. нар. мъх. Най-важният доставчик на този ключов компонент е Китай. Почти всички европейски производители го купуват тъкмо от Пекин.

Но през последните години доставките са значително намалени. Закъсненията възникнаха в началото на пандемията от коронавирус. Сега са необходими шест до девет месеца, за да се изпрати поръчка от Китай. Преди бяха достатъчни само три месеца, отбелязва изданието.При такива обстоятелства е много трудно да се планира нещо. Експерти по сигурността в Берлин дори наричат ​​производството на експлозиви и барут "част от системната конкуренция между Запада и Китай“. Те твърдят, че от около година и половина производителите на барут, които са под шапката на Пекин, не си сътрудничат със западните производители, но това не е потвърдена информация.

Боевете в Украйна доведоха до огромна загуба на боеприпаси и показаха на войските на НАТО, че трябва да попълнят запасите си. Според наличните оценки Киев харчи от 6 хиляди до 10 хиляди снаряда от голям и среден калибър дневно. Русия – дори 20 хиляди. А потреблението на малокалибрени патрони е в пъти повече, посочва Die Welt.