Ден след официалното обявяване на коалиционно споразумение между Германската социалдемократическа партия (ГСДП), "Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП), депутатите в Бундестага ще гласуват за избирането на Олаф Шолц за нов канцлер на ФРГ, съобщава националният ежедневник Die Welt.

Наблюдателите са единодушни, че положителният резултат от вота е гарантиран, тъй като бъдещата т.нар. светофарна коалиция, която Шолц ще ръководи, има мнозинство в парламента. Заедно с новия канцлер от днес Германия ще има и ново правителство. Ангела Меркел, която до този момент остана временно изпълняваща длъжността канцлер, заедно с кабинета си, ще подаде оставка.

Депутатите ще се съберат за тайно гласуване в 09:00 часа (10:00 часа българско време), като самият процес и преброяването на гласовете ще отнеме около час и половина. В 12:00 часа Шолц ще положи клетва. Час и половина по-късно председателят на парламента Бербел Бас ще обяви съставянето на правителство, а министрите също ще положат клетва. Приблизително около 15:00 часа Шолц и неговите министри ще отидат в президентския дворец Белвю, разположен на около два километра от парламента. Държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер ще одобри състава на правителството, с което официално ще бъде сложен край на 16-годишната ера на управление на Ангела Меркел.

Според агенция DPA на заседанието на парламента ще бъдат поканени бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер, бившият президент Йоахим Гаук, както и председателят на Бундесрата Бодо Рамелов. Освен това на трибуната за гостите ще седне и самата Меркел, която вече не е депутат.

Новото правителство на Германия бе формирано въз основа на резултатите от парламентарните избори. На 26 септември ГСДП събра подкрепата на 25,7% от избирателите. Съюзът (ХДС/ХСС) събра едва 24,1% от гласовете, най-лошият резултат в историята му. Свободната демократическа партия получи 11,5% от гласовете, "Зелените“ - 14,8%, а "Алтернатива за Германия“ - 10,3%. Благодарение на три директни мандата, "Левицата“ спечели и места в Бундестага с 4,9%.

След победата си социалдемократите започнаха преговори за влизане в коалиция със "Зелените“ и либералите. В края на ноември преговорите приключиха и партиите представиха коалиционно споразумение – "пътна карта“ по различни аспекти на външната и вътрешната политика. Документът бе официално подписан във вторник.

Превод и редакция: Тереза Герова