В дискусиите около възможните германски оръжейни доставки за Украйна липсва реализъм, тъй като Киев изисква оръжия от Берлин, с каквито самият Бундесвер (гeрманската армия-бел.ред.) не разполага. За това пише в събота вестник Die Welt.

Изданието припомня, че по-рано украинският посланик в Германия Oндрий Мелник призова за предоставяне на страната му на "германски военни кораби, които са сред най-добрите в света“ и "най-модерните системи за противовъздушна отбрана“. И двете желания са нереалистични, тъй като Бундесверът също би искал да получи подобни оръжия, пише Die Welt. Така например, според доклад за ситуацията с въоръжението в германската армия, във военноморските сили на ФРГ не достигат кораби, включително корвети и танкери.

Същото е положението и със системите за противовъздушна отбрана. Както Die Welt отбеляза, министърът на отбраната Кристин Ламбрехт е била информирна на 31 януари, че "защитата срещу заплахи от въздуха е тема, която тревожи сухопътните сили“. Системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът“, тактическите балистични и крилати ракети, с които разполагат, изискват спешна модернизация или дори подмяна.

"Дълго време се водят дискусии по този въпрос. Винаги е имало недостиг на средства. Украйна също може да има нужда от боеприпаси, но това изобщо не се разглежда, тъй като складовете на Бундесвера са празни", пише вестникът. Изданието отбеляза, че генералният инспектор на Бундесвера Еберхард Цорн е изчислил, че са необходими 20 милиарда евро за попълване на запасите от боеприпаси. "Всъщност няма нищо, което бихме могли да доставим, което да промени съотношението разходи-ползи“, заяви Карло Мазала, професор в университета на Бундесвера в Мюнхен.

Нещо повече, възможностите са ограничени дори по отношение на евентуалните доставки на военна техника. Украйна поиска от германското министерство на отбраната военни каски и бронежилетки. Но, както се оказа, на за самите германци не достигат последните, така че Ламбрехт предложи на Киев само 5000 каски.

Списък на исканите оръжия

В петък вестник Suddeutsche Zeitung, позовавайки се на документ, който притежава, съобщи, че украинското посолство в Берлин е изпратило вербална нота до германското външно министерство с искане за отбранително оръжие. Украинското правителство иска да получи "военна противовъздушна и противоракетна отбрана" и "боеприпаси за автоматични оръдия с калибър 23 и 30 мм". Списъкът включва зенитно-ракетни системи със среден обсег (ЗРК), преносими системи за противовъздушна отбрана, малки оръжия за борба с дронове, електронни системи за откриване, устройства за нощно виждане и камери за наблюдение.

Освен това Украйна се стреми да получи от Германия доставка на бронирана техника, техника за роботизирано разминиране и системи за дистанционно управление за детониране на снаряди, уоки-токита, радари, разузнавателни станции, сонари и линейки. Освен това се казва, че нуждите "не се изчерпват" и списъкът, ако е необходимо, може да бъде допълнен.

Позиции на страните

Берлин се противопоставя на предоставянето на смъртоносни оръжия на Киев, което както канцлерът Олаф Шолц, така и външният министър Аналена Бeрбок многократно са подчертавали. В същото време Германия е подложена на силен натиск от партньорите си в Европейския съюз, преди всичко Полша и балтийските държави, както и САЩ, които очакват "ясни сигнали“ от Берлин до Москва. Някои представители на Украйна дори обвиниха Германия в "предаването на приятели“. Досега Берлин аргументираше своята позиция, включително факта, че не е имало искания от Киев. Както Suddeutsche Zeitung отбеляза, те вече официално са били изпратени.

Превод и редакция: Юлиян Марков