Полската агенция за вътрешна сигурност (AVB) е задържала деветима чужденци по обвинения в шпионаж в полза на Русия. Това обяви на пресконференция министърът на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински, който координира работата на специалните служби, предава информационната агенция PAP.

"През последните дни Агенцията за вътрешна сигурност задържа деветима души, заподозрени в сътрудничество с руските специални служби“, поясни Камински, като допълни, че задържаните "извършват разузнавателна дейност срещу Полша, а също така са подготвяли саботажни действия по заповед на руското разузнаване“.

"Задържаните са чужденци от "източната граница". Спрямо шестима от тях съдът постанови временен арест. Прокуратурата повдигна обвинения за шпионаж в полза на Русия, както и за участие в организирана престъпна група. Вземат се мерки срещу трима, задържани вчера", допълни министърът.

Според Камински "доказателствата показват, че тази група е наблюдавала железопътните линии". "Нейните задачи включваха идентифициране, наблюдение, документиране на превозни средства с оръжия за Украйна. Заподозрените също се подготвяха за саботаж, за да парализират доставката на оборудване, оръжие и помощ за Украйна. Служителите на AVB иззеха камери, електронно оборудване и GPS сензори“.

Групата чужденци е обвинена и в пропагандна дейност "с цел дестабилизиране на полско-украинските отношения, разпалване на враждебност в Полша към страните от НАТО, както и критична оценка на политиката на полското правителство спрямо Украйна".

Според Камински AVB разполага с доказателства, че "заподозрените са редовно финансирани от руските специални служби“. "Като част от шпионската дейност членовете на групата систематично са получавали заплащане за изпълнените от тях задачи“, увери министърът.