Санкците не успяха да поставят на колене руската икономика, която се оказа по-стабилна, отколкото очакваха политиците на Запада, отбелязва германското радио Deutschlandfunk.

В отговор на войната в Украйна, Западът "избра като отговор икономическата война“, а санкциите "станаха негово оръжие“. В същото време, според резултатите от текущата година, руската икономика "изненадващо ловко се справи" с тях. Като доказателство за тази теза журналистите цитират факта, че Международният валутен фонд (МВФ) ревизира прогнозата си за намаляване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия от 9% на "само 3,5%“ през 2022 г.

Много икономисти също смятат, че отрицателното въздействие на санкциите върху Руската федерация тази година "ще изглежда като цветя за нейните граждани, а самите плодове“ ще се очакват от руснаците още през 2023 г. Това изчисление обаче също не се сбъдна, тъй като според последната прогноза на МВФ спадът на БВП на Русия ще възлезе на "само 2,3%" през следващата година. Оценките на Световната банка и най-голямата германска банка Deutsche Bank се оказаха "още по-оптимистични" от гледна точка на Русия, отбелязват авторите на статията.

Международните финансови и аналитични организации са "съгласни, че санкциите няма да успеят да поставят руската икономика на колене през 2023 г.", заключават журналистите.