Сметките за електричество в Германия ще се повишат тази година след обявяването на държавна такса върху газа за потребителите в размер на 2,4 евроцента за киловатчас, съобщава Deutsche Welle.

Високите цени на енергията се превърнаха в доминираща политическа тема в най-голямата икономика в Европа с приближаването на зимата, тъй като разходите за живот рязко се покачват, освен другото, заради войната в Украйна и съкращенията на доставките на газ от Русия.

Решението за размера на таксата е взето от Trading Hub Europe, който отговаря за контрола и координацията на германския газов пазар.

Таксата има за цел да помогне на германските вносители на газ, които са принудени да купуват по-скъп газ от доставчици извън Русия и понасят огромни загуби.

Налогът ще влезе официално в сила на 1 октомври, но не се очаква да засегне сметките за газ до ноември или декември поради правилата, защитаващи потребителите от промени в цените.

Смята се, че данъкът ще струва около 484 евро за средно домакинство.

Министърът на икономиката Роберт Хабек обяви в понеделник, че потребителите трябва да очакват сметките да се повишат в района на "няколкостотин евро на домакинство“.

Превод и редакция: Иван Христов