Рязък спад на акциите на европейските банки влошиха и без това не розовата ситуация на световните пазари, като акциите на Deutsche Bank се сринаха най-много, а други големи кредитори, включително BNP Paribas и Banco Santander, също отбелязаха спад, пише The Wall Street Journal.

Акциите и облигациите на Deutsche Bank се разпродават масово в петък заради големите притеснения на инвеститорите към някои европейски банки след проблемите на Credit Suisse, пише The Wall Street Journal.

Акциите на Deutsche Bank в последно време се сринаха с 14%, падайки за трета търговска сесия. Акциите на други европейски банки също се понижиха.

Новите спадове на акциите на европейските банки изглежда ще натежат на световните пазари в петък, което предполага, че напрежението във финансовата система, довело до покупката на Credit Suisse от UBS, все още не е разрешено, пише специализираното издание.

Фючърсите на американските акции паднаха. Договорите за S&P 500 паднаха с 0,3%. Референтният индекс е нараснал с 0,8% досега тази седмица. Индустриалните фючърси на Dow загубиха 0,4%, а договорите за Nasdaq-100 се понижиха с 0,1%.

Загубите бяха по-изразени в Европа. Акциите на Deutsche Bank паднаха с 9%, което доведе до широк спад за банковия сектор в региона. Commerzbank, Société Générale и UBS паднаха с 4,9% или повече. Stoxx Europe 600 загуби 1,4%.

Цените на държавните облигации се покачиха. Това намали доходността на 10-годишните държавни облигации до 3,312% от 3,406% в четвъртък.

Доларът се засили, в още един знак, че инвеститорите търсят убежище за активите си. Индексът WSJ Dollar спечели 0,4%.

Цените на петрола отстъпиха. Най-активните фючърси за суров петрол Brent паднаха с 1,7% до 74,22 долара за барел.