Разследването на Службата за сигурност на Швеция показва, че щетите по двата газопровода "Северен поток“ са причинени от детонация на взривно устройство, съобщава Bloomberg.

Изземванията, направени от местопрестъплението, се анализират, за да покажат "дали някой може да бъде посочен като заподозрян и по-късно привлечен под отговорност“, се казва в изявление на Службата за сигурност. Завършеното разследване е "засилило подозренията за сериозен саботаж“, се подчертава още в текста.

Два теча в тръбопроводите, пресичащи Балтийско море от Русия до Германия, бяха разкрити в шведската изключителна икономическа зона миналата седмица. Още два други бяха регистрирани в ИИЗ на Дания, в резултат на което бе инициирано разследване и засилване на охраната на стратегическата енергийна инфраструктура в региона.

Инцидентите породиха страхове, че Русия може да организира скрити атаки срещу жизненоважни енергийни трасета, за да допринесе за увеличаването на цените на горивата в  Европейски съюз с настъпването на зимата. Няколко правителства, включително германското, определиха действията срещу газопроводите "умишлени“ и ги характеризираха като "саботаж“. Финландия отбеляза миналата седмица, че само държава може да бъде способна да действа в такъв мащаб.

Кремъл отрече Русия да е отговорна за взривовете по "Северен поток".

Изтичането на газ в шведската зона изглежда намалява, съобщи бреговата охрана на страната в сряда, докато течовете край Дания спряха още през уикенда.