Джорджия Мелони се очаква в петък следобед да бъде помолена да състави новото правителство на Италия и да стане първата жена министър-председател на страната, след като беше поканена за разговори от президента, съобщава Reuters.

Мелони, чиято партия Братя на Италия спечели изборите миналия месец начело на коалиция, включваща "Форца Италия“ на Силвио Берлускони и "Лигата“ на Матео Салвини, трябва да бъде в Квириналския дворец в Рим в 16:30, се казва в изявление от кабинета на президента Серджо Матарела.

"Готови сме да съставим правителство възможно най-бързо“, каза Мелони по-рано в петък след първоначална среща между коалиционните партньори и Матарела.

Новото правителство може да положи клетва през уикенда и ще бъде най-дясната администрация на Италия след Втората световна война.

Това ще бъде и 68-ото правителство на Италия от 1946 г. насам и е изправено пред плашещи предизвикателства, включително надвиснала рецесия и растящи сметки за енергия, както и представяне на единен фронт в отговор на войната в Украйна.

То ще замени правителство на националното единство, ръководено от бившия ръководител на Европейската централна банка Марио Драги, който присъства на среща на върха на Европейския съюз в Брюксел в петък в едно от последните си действия като министър-председател.

Въпреки че процесът на съставяне на нова администрация беше бърз за италианските стандарти, той разкри напрежението в коалицията, като Берлускони многократно изглеждаше, че се опитва да подкопае авторитета на Мелони.

Берлускони в бележка, която остави на публично място в парламента миналата седмица, написа, че я намира за "авторитарна.. доминираща... арогантна... склонна към обиди".

86-годишният политика предизвика нова политическа буря тази седмица, когато каза на депутатите от "Форца Италия“ че обвинява Украйна за войната и каза, че е разменил подаръци и "сладки писма“ с руския президент Владимир Путин.

Впоследствие Мелони излезе с изявление, че нейната администрация ще бъде твърдо про-НАТО и проевропейска. "Всеки, който не е съгласен с този крайъгълен камък, не може да бъде част от правителството“, каза тя.

Дясната ръка на Берлускони във "Форца Италия“ Антонио Таяни се очаква да бъде следващият външен министър. Той отлетя за Брюксел в четвъртък за разговори със съюзниците от ЕС и ги увери, че партията му осъжда "неприемливото“ нахлуване на Русия в Украйна.

Решаващият пост в министерството на икономиката се очаква да отиде при Джанкарло Джорджети, заместник-ръководител на Лигата и министър на индустрията в отиващото си правителство на единството на Драги.

Мелони ще направи първата си реч пред парламента следващата седмица и трябва да спечели гласове на доверие и в двете камари, преди да приключат формалностите и тя да може да започне да управлява.