Според последната информация, най-малко 15 полицаи и "няколко“ граждански лица са загинали при терористична атака в руския регион Дагестан на 23 юни вечерта. Хронология на събитията:

Първите съобщения за стрелбата се появиха около 19:00 часа българско време. Министерството на вътрешните работи на Дагестан първо съобщи, че в Дербент неизвестни са стреляли с автоматично оръжие по синагога и църква.

Скоро се появи информация за стрелба в Махачкала, пост на КАТ беше обстрелван, а по улиците на града започна престрелка.

В Дагестан е въведен режим на антитерористична операция и се работи по издирването и обезвреждането на стрелците, съобщава НАК. В Дербент активната фаза на CTO вече е завършена.

В 19.25 се появи първият коментар от ръководителя на региона Сергей Меликов:

"Паниката и страхът са това, на което тези нечовеци разчитаха на първо място. Те няма да получат това от дагестанците!“ – написа той в Telegram.

Според първите данни за цивилни жертви в Дербент е убит свещеник, а в Махачкала е убит църковен пазач. Освен това в Дербент загина пазач на синагогата.

Броят на загиналите в резултат на терористични атаки в Дагестан достигна девет души (седем от тях са служители на реда), 25 души са ранени, съобщи мюфтийството на републиката. Скоро след това съобщение стана известно за смъртта на началника на полицейското управление "Дагестански светлини".

В църквата в Махачкала, където загина охранителят, 19 души са се скрили от екстремистите. Telegram каналите писаха, че те са държани заложници, но тази информация не беше потвърдена, всички бяха изведени от храма, те са в безопасност. Еврейски религиозни организации също съобщиха за терористична атака срещу синагога в Махачкала.

По последни данни шестима бойци са ликвидирани в Дагестан.

Около 22 часа в Москва се появи информация, че неизвестни са стреляли по кола с полицаи в центъра на село Сергокала, един служител е ранен.

Ръководителят на Сергокалински район на Дагестан Омаров, чиито синове може да са замесени в терористичната атака, е задържан и се разпитва, съобщи източник на РИА Новости. Според него длъжностното лице ще бъде уволнено.

Изходите от Махачкала са блокирани, Министерството на вътрешните работи казва, че съучастници на терористите може да се опитат да напуснат града.

Ръководителят на Дагестан Меликов организира заседание на оперативния щаб във връзка с терористичните атаки в републиката, преди което посети мястото на инцидента.

Повече от 15 полицаи са станали жертви на терористични атаки в Дагестан, както и "няколко“ граждански лица, обяви в понеделник сутринта Меликов.

В 08:43 е обявен край на антитерористичната операция в Дагестан.

Кадиров нарече терористичната атака гнусна провокация и опит за раздор между вероизповеданията. Депутатът от Държавната дума от Дагестан Абдулхаким Гаджиев смята, че зад терористичната атака в републиката стоят разузнавателните служби на Украйна и страните от НАТО.

ISW обвини местното поделение на "Ислямска държава“ – "Вилает Кавказ“, за нападението, отрече САЩ и Украйна да са замесени.