Най-малко 12 войници са убити при нападение от въоръжени лица в покрайнините на Кандаджис в югоизточната част на Нигер, е съобщил министърът на отбраната на военния режим, който завзе властта в страната, предава France24.

Нападението е извършено на около 190 километра североизточно от столицата Ниамей, близо до границата с Мали и Буркина Фасо. Граничният регион от години е в центъра на джихадисткия бунт в района на Сахел. Филиали на "Ал-Кайда" и "Ислямска държава" действат в региона, като често извършват атаки срещу войници и цивилни, пише френската медия.

Военните сили предприеха контраатака, подкрепена от хеликоптери, един от които е улучен при стрелба, но се е върнал в базата си.

Според изявление на властите на военния режим седем войници са били убити в битка със "стотици терористи", а други петима са загинали в автомобилна катастрофа по време на предприетата контраатака.

По-рано Франция обяви прекратяването на военното си присъствие в Нигер до края на 2023 година. Това е последният епизод в напрегнатите двустранни отношения, след като военните превзеха властта в Ниамей през юли 2023 година.