Най-малко 43 мигранти загинаха след като дървената им лодка се разби в скалисти рифове и се разпадна край Южна Италия преди зазоряване, съобщи италианската брегова охрана, предава Associated Press.

"Към момента 80 души са извадени живи, някои от които са успели да стигнат до брега след корабокрушението, а 43 тела бяха открити по брега“, съобщиха от бреговата охрана.

Италианската държавна телевизия съобщи, че 45 покрити с плат тела са били докарани на спортния стадион в най-близкия град - Кротоне.

Имаше и различни оценки за това колко хора е имало на борда на лодката, когато се е сблъскала с рифовете в бурното море. Част от останките се озоваха на плажна ивица по крайбрежието на Йонийско море в Калабрия, където отломки ярко синьо дърво бяха разпръснати по пясъка като кибритени клечки.

В репортаж от село Стекато ди Кутро някои от оцелелите отбелязват, че лодката е тръгнала пет дни по-рано от Турция с повече от 200 пасажери.

Италианският премиер Джорджа Мелони подчерта, че около 200 мигранти са били натъпкани в 20-метрова дълга лодка.

Бреговата охрана на Италия, която координира спасяването, отбеляза, че се смята, че на борда са били около 120 мигранти.

Италианските власти съобщиха, че е в ход спасителна операция с участието на хеликоптер и полицейски самолет, както и кораби от държавни противопожарни отряди, бреговата охрана и граничната полиция. Местни рибари също се включиха в издирването на оцелели.

Един оцелял бе задържан за разпит, след като оцелели посочиха, че е трафикант, съобщи държавната телевизия Rai.

В изявление, публикувано от кабинета на премиера, Мелони изрази "дълбоката си скръб за многото човешки животи, отнети от трафикантите на хора“.

"Нехуманно е да се разменят животите на мъже, жени и деца за "цената“ на билет, платен от тях за фалшивата перспектива за безопасно пътуване“, изтъкна Мелони, крайнодесен лидер, чиито управляващи съюзници включват антимигрантската- партия "Лига".

Тя обеща да предприеме мерки срещу заминаванията, организирани от контрабандисти на хора, и да притисне други лидери от ЕС да помогнат Италия в нейните усилия.