Десетки хора са ранени в Буенос Айрес при сблъсъци между полицията и участници в протести срещу икономическите реформи на новоизбрания десен президент Хавиер Милай, според аржентински медии. Федералната полиция е използвала гумени куршуми, сълзотворен газ и физическа сила, съобщава аржентинската агенция Page 12.

Най-малко 60 демонстранти са ранени, а един от тях, адвокат по правата на човека, може да загуби окото си, според агенцията.

Долната камара на аржентинския парламент в петък (2 февруари), след няколкодневен дебат, прие предложението за реформи на президента Хавиер Милай.

За приемането на пакета от мерки са гласували 144 депутати, а 109 от тях са били против.

Необходимо е пакетът от реформи да бъде ратифициран в Сената на Аржентина, където ще се гласува поотделно всяка точка.

Реформите, които съставляват законопроекта, включват приватизация на държавни предприятия, мерки за намаляване на щедрите държавни субсидии, както и разширяване на някои изпълнителни правомощия.

Ако бъдат ратифицирани от Сената, реформите ще позволят уволнения без уведомление и посочване на причина и драстично намалени обезщетения, премахвайки задължителното заплащане за извънреден труд и глоби за компании, които не плащат вноски, допълва Reuters.

Милей се стреми да има ограничени права за стачки и отпуск по майчинство, така че според новите правила бременните жени могат да отсъстват от работа само 10 дни преди раждането, вместо 45, както е предвидено в сегашния закон.

Реформите ще ограничат работата на синдикатите, а спирането на работа в така наречените "ключови индустрии", като здравеопазване, енергетика и телекомуникации, ще бъде незаконно, ако не бъдат осигурени минимум 75 процента от производството или услугите.

По-малко съществените индустрии включват, наред с други, радиото, телевизията, банкирането и финансите, където трябва да бъдат изпълнени 50 процента от работното натоварване, за да се счита спирането на работа за законно.

Огромният законопроект е ключова част от плановете за реформи на Милей за закъсалата икономика на Аржентина, която се бори с инфлация над 200%, изчерпани резерви в чуждестранна валута и бомба със закъснител от изплащания на дългове, притежавани от кредитори и инвеститори.