Държавната дума на Руската федерация прие на окончателно четене закон за нови правила за набор на военна служба и наказания за укриващи се от набор. Той ще влезе в сила след подписването му от Путин, пише украинското електронно издание "Страна“ в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Законопроектът предизвика голям резонанс в Русия, тъй като за първи път след разпадането на СССР военната регистрация става пълна не на хартия, а на практика. Авторите на документа вече заявиха, че в света няма аналог на тези закони.

Основната промяна е, че призовките ще идват онлайн и няма да е необходимо да потвърждавате получаването. Ще се считат за доставени.

Незабавно гражданинът ще бъде блокиран от пътуване в чужбина (докато не се яви във военната служба за регистрация и вписване).

За тези, които не са се явили във военната служба за регистрация и вписване, има множество санкции, след въвеждането на които човек няма да може да продължи да поддържа нормален живот в Руската федерация.

Нововъведенията ще засегнат както бъдещите наборници, така и потенциалният мобилизационен ресурс - такива, според Шойгу, в Русия има до 25 милиона души.

Въпреки че в Русия не бяха обявени военно положение и обща мобилизация, някои от тези мерки са дори по-сериозни, отколкото в Украйна, която повече от година живее в състояние на обща мобилизация.

Защо Русия затегна военната регистрация и какво означава това за Украйна - пише "Страна".

Призоваване онлайн и с препоръчана поща

Основното нововъведение на руския "закон за електронните повиквателни“ (така за по-лесно се нарича този документ в Руската федерация) е пускането на електронен регистър на военнослужещите.

Това всъщност ще бъде аналог на военна лична карта, само в цифров вид. Информацията от регистъра ще се показва във вашия личен акаунт на портала "Държавни услуги“ (украинският аналог е "Дии“). От него ще бъде възможно да разберете вашата военна регистрация и служба за вписване, дали има забавяне или не, както и други подробности, които са в документите на военната комисия.

Със създаването на такава дигитална база данни коренно ще се промени и формата за връчване на повиквателни.

Доскоро те се смятаха за предадени, ако гражданинът ги получи лично под подпис по местоживеене. Фактът, че не живеят по регистрация, прави руснаците практически неуловими за военните комисари. Това означава, че хората могат да са спокойни, докато живеят в апартамент под наем или "при баба си“.

След като промените влязат в сила принципно няма да има начини за избягване на повиквателната.

Основното нововъведение е, че призовките ще се връчват онлайн, през портала "Държавни услуги“.

Няма нужда да го преглеждате или да потвърждавате получаването. Електронната призовка ще се счита за връчена от момента, в който бъде публикувана в личния акаунт на руснака. И ще има същата сила като повиквателна на хартиен носител (те също ще продължат да се изпращат, включително с препоръчана поща - уведомленията за необходимостта от явяване във военната служба за регистрация и вписване ще се считат за връчени от момента, в който доставката на писмото се отбележи в "Пощата на Русия“).

В същото време дори изтриването на акаунта в "Държавни услуги“ няма да реши проблема.

Защото при всички случаи повиквателната ще се счита за връчена след изтичане на седем дни от датата на поставянето й в специално създаден регистър. В тази връзка изтриването на акаунт става не само безсмислено, но и вредно действие, тъй като човек изобщо няма да знае, че се счита за получил повиквателна и следователно няма да може да планира по-нататъшните си действия.

Освен това законът въвежда задължение за работодателите и университетите да предоставят на държавата данни за военнослужещите. Тези, които по някаква причина не са на военен отчет, също ще бъдат пуснати там онлайн, без лично явяване.

Забрана за пътуване и други санкции

Втората важна част от законопроекта е какви санкции се предвиждат за игнориране на повиквателната.

Всъщност единственият начин да не получите повиквателна в Русия е да напуснете страната. И то предварително, преди появата на повикване до наборната комисия в регистъра на военнозадължените.

Защото в деня, в който призовката се появи в личния акаунт на "Държавни служби" (а при липса на такъв – седмица след създаването й в електронния регистър), тя се счита за връчена. Независимо дали човекът го е видял или не.

Веднага след "връчването" на повиквателната на нейния адресат, пътуването в чужбина се затваря.

"Гражданите, които подлежат на наборна военна служба и са получили призовка от военния комисариат, от деня, когато в съответствие с федералния закон такава призовка се счита за връчена, им е забранено да напускат Руската федерация“, гласи законът.

Това означава, че масова миграция в чужбина, като тази след обявяването на мобилизация през есента на 2022 г., няма да има. Освен ако, както в Украйна, хората не започнат да преминават незаконно границата.

Да разгледаме една хипотетична ситуация: обявява се нова вълна на мобилизация, в същия ден се изпращат повиквателни на "Държавни услуги“ на гражданите и те веднага са ограничени от излизане на страната. Такива мерки ще важат и за наборниците: те ще могат да се укриват в страната с години, няма да могат да я напускат.

Съдейки обаче по отговорността, която грози отклонилите се, те няма да могат да водят нормален живот, след като не се явят на наборната комисия.

Освен че се появяват в списъка за спиране на граничната служба на ФСБ, тези, които игнорират повиквателните, ще бъдат изправени пред сериозни ограничения.

Ако военнослужещ - наборник, мобилизиран или резервист - не се яви във военния комисариат за електронен подпис в 20-дневен срок от получаване на уведомление от военния комисар, му се налагат санкции:

лишаване от шофьорска книжка и ограничаване на регистрацията на автомобил,

забрана за откриване на индивидуален предприемач или получаване на статут на самостоятелно заето лице,

блокиране на сделки с недвижими имоти и парцели,

невъзможност за получаване на заем и кредит.

Местните власти ще могат да налагат допълнителни ограничения, които сметнат за добре. Гражданите ще бъдат уведомени за ограничения чрез същия портал "Държавни услуги“.

В рамките на пет дни човек ще може да ги обжалва дистанционно. Мерките се отменят автоматично в рамките на 24 часа от момента на явяване на повиквателната  или потвърждаване на уважителни причини за неявяване.

Освен това в Русия, както и в Украйна, има наказателна отговорност за укриване на военна служба.

Руското министерство на цифровата трансформация обяви, че регистърът на военнообвързаните трябва да заработи напълно за есенната наборна служба, която започва на 1 октомври 2023 г.

В същото време Министерството на отбраната по-рано разкри, че електронните "повиквателни" за наборници са започнали да се изпращат като част от пролетната наборна кампания, която започна на 1 април и ще приключи на 15 юли.

И въпреки че Путин все още не е подписал законопроекта и тези електронни известия нямат юридическа сила, виждаме, че руските власти са готови да задействат този механизъм много по-рано от есента - вероятно веднага след подписването в Кремъл.

Съдейки по скоростта на приемане на поправките от Държавната дума, те са били инициирани от самия връх и затова Путин няма да отлага подписването на закона дълго време.

И това темпо казва много.

30 милиона на военен отчет

Първо, Русия бързо създава актуална информационна база за целия си мобилизационен ресурс.

През есента министърът на отбраната Сергей Шойгу изчисли, че в Русия има 25 милиона души, които са служили в армията, имат боен опит или военна специалност.

Но е ясно, че този ресурс все още е предимно "на хартия" - не се знае коя част от него наистина е годна за служба и къде са наборниците като цяло. След подписването на законопроекта ще бъде възможно възможно изключително бързо почти всички мъже на военна възраст да бъдат прокарани през военните служби (чрез изпращане на призовки с изискване да се явят за изясняване на данните) и да се установи тяхната готовност за служба , както и местоживеене, семейно положение и други параметри.

Също така вероятно има голям брой руснаци, които нямат нищо общо с армията, но са напълно годни за служба. Става дума за тези, които не попадат в наборната служба по възраст, но теоретично ще могат да служат по време на мобилизация.

Е, и третата категория, която в момента законопроектът пряко засяга - наборници, за които повиквателната ще означава не съгласуване на данни, а най-вероятно военна служба. Възможностите за "отклоняване" стават рязко по-малко, освен ако, разбира се, наборникът не е готов да изпадне в нелегалност.

Председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов, който инициира поправките, оцени общия мобилизационен резерв на Русия на 34 милиона души.

С други думи, в Русия, ако системата на военната служба го позволи, скоро може да се появи огромна база данни на военнообвързаните, която постоянно ще се актуализира.

Освен това пред руските власти се открива цял набор от нови военни възможности.

Първо, нараства броят на наборниците, което дава възможност да се обучават повече бъдещи войници, които дори по време на военна служба могат да бъдат убедени да подпишат договор и да бъдат изпратени на фронта в Украйна (което сега се практикува активно).

Второ, Русия ще бъде по-добре подготвена за нови вълни на мобилизация, ако решат да ги обявят.

Друг е въпросът, че броят на тези, които могат да бъдат призовани в една вълна, вероятно ще бъде ограничен - тези хора трябва да бъдат оборудвани и обучени.

Но е приблизително ясно, че мобилизирайки дори 100-200 хиляди души наведнъж, Русия ще може редовно да компенсира загубите, понесени от руската армия в Украйна, като постепенно увеличава числеността й. Което след време може да осигури сериозно числено превъзходство над въоръжените сили на Украйна. Което е може би основната стратегическа цел на всички тези дейности.

Ясно е, че въпросите ще бъдат за оборудване, обучение и най-важното за мотивацията на тази потенциална войнишка маса, както и, ако е възможно, за потенциални социално-политически последици под формата на протести и бунтове (каквито обаче все още не са се случили в Русия след началото на войната в Украйна).

Но размерът на армията и способността за постоянно попълване на загубите също са от голямо значение. Особено ако войната се проточи.

Какво означава това за Украйна

За Украйна това, разбира се, е тревожна новина. Населението на Украйна е в пъти по-малко от това на Русия. Съответно и мобилизационният ресурс е по-малък.

Освен това Украйна е изправена пред същия проблем, който сега Русия иска да реши с помощта на електронните повиквателни - липсата на информация къде живеят мъжете и доколко са годни за служба. Сега се опитват да решат този проблем с масово раздаване на призовки по улиците. В Руската федерация обаче, както виждаме, е използван много по-систематичен и цялостен подход.

Затова не е изключено Украйна също да помисли за въвеждането на подобна система за "дигитализация“ на наборната служба.

Освен това сред военните комисари вече се чува идеята за раздаване на повиквателни чрез "Дии".

Министерството на цифровото развитие категорично опровергава подобни планове, а обществената съпротива срещу подобни намерения със сигурност ще бъде много силна. Но ако ситуацията на фронта става все по-трудна (включително поради нови вълни на мобилизация в Руската федерация), тогава вероятността от въвеждане на електронна военна регистрация в Украйна може сериозно да се увеличи.