Лодка, превозваща 91 мигранти, достигна малък остров на юг от Крит, където се наблюдава скок в пристигането на хора, опитващи се да достигнат до Европа от Африка, съобщава Associated Press.

В изявление на гръцката брегова охрана се казва, че мигрантите, които са намерени на плаж на остров Гавдос във вторник, са били отведени в приемните зони на Крит.

Смята се, че те са тръгнали от бреговете на Източна Либия, на около 170 морски мили на юг. Техните националности не се поясняват.

На Гавдос, който се намира на около 27 морски мили южно от Крит, и по южното крайбрежие на самия Крит се наблюдава увеличение на пристигащите мигранти през последните месеци. През последните четири седмици около дузина лодки, превозващи общо над 600 души, са стигнали до бреговете в района или са били спасени в морето.

В няколко случая те са прекосили Средиземно море от източното либийско пристанище Тобрук, като са платили на контрабандни банди до 5000 долара на човек, уточняват властите на южната ни съседка.

Напливът оказва натиск върху властите върху Гавдос, лятна алтернативна туристическа дестинация с площ около 29 квадратни километра в район, който има само няколко десетки жители извън сезона.

Кметът на острова е писал до правителствени служители, търсейки допълнително финансиране за покриване на непосредствените нужди на пристигащите мигранти от храна и настаняване преди транспортирането им до Крит.