Френските военни планират да участват с 15 000 войници, изтребители, разузнавателни дронове MQ-9 Reaper и разузнавателни самолети със системи AWACS в мащабната операция по сигурността на Олимпийските игри в Париж догодина, заяви в четвъртък армейски генерал, участващ в подготовката, предава Associated Press.

По-голямата част от военните сили - близо 10 000 войници - ще бъдат разположени в района на Париж, където ще бъдат съсредоточени повечето олимпийски събития, заяви генерал Кристоф Абад, военният губернатор на Париж, който служи като военен съветник на директора на полицията на френската столица.

Военни сили също ще бъдат използвани за игрите на разстояние до 15 000 в Таити, където военноморски кораби ще пазят мястото за олимпийски сърф.

В Париж временен военен лагер за 5000 войници ще бъде създаден в парк в югоизточната част на столицата, поставяйки силите близо до олимпийските обекти в града, отбеляза още Абад.

Операцията по сигурността на Олимпийските игри от 26 юли до 11 август и Параолимпийските игри, които следват, е безпрецедентна по мащаб за Франция. Разполагат се и десетки хиляди полицаи и частен охранителен персонал. Ново законодателство също така позволи временно използване през следващата година на камери, комбинирани със софтуер за изкуствен интелект за сканиране за проблеми със сигурността. Критиците се страхуват, че олимпийската сигурност ще подкопае трайно неприкосновеността на личния живот и гражданските свободи.

В небето френските военни също планират да разположат дронове за наблюдение MQ-9 Reaper и самолети за наблюдение на въздушното пространство AWACS, изтребители, самолети за зареждане с гориво във въздуха и хеликоптери, които могат да носят стрелци и оборудване за деактивиране на дронове.

Военната сила от 15 000 души в цялата страна ще включва 7 000 войници, които вече са разположени в антитерористични патрули в транспортни центрове и други натоварени или чувствителни места, включително места за поклонение, заяви Абад. Военните също могат да бъдат призовани да дадат допълнителни войски, ако организаторите на Игрите в Париж се провалят в усилията си да наемат повече частен охранителен персонал.

Подготовката на военните за олимпийски игри включва тренировъчни упражнения за усъвършенстване на готовността им за потенциални кризи по време на игрите. Абад заяви, че по време на военни игри този месец той и други служители са тествали способностите си за справяне с терористична заплаха, самолетна катастрофа, нападение с дронове, тежка гореща вълна и химически разлив.