Десетки хиляди излязоха в Париж, за да демонстрират срещу увеличаването на пенсионната възраст. Освен това демонстрантите настояват властите да се откажат от увеличаване на военните разходи, насочвайки тези средства за стабилизиране на пенсионните фондове, предава BFM TV.

"Пенсионната реформа, както уверяват властите, е необходима, за да се гарантира бюджетна стабилност, справедливост и бъдеще. В края на януари обаче обявиха рекорден военен бюджет от 400 милиарда евро. И това е реалността, която те ни предлагат – война и бедност“, отбеляза един от демонстрантите.

Очевидно той се позова на изявлението на френския президент Еманюел Макрон, който в края на януари в реч пред командването на въоръжените сили на републиката обяви намерението си да увеличи военните разходи с една трета в периода от 2024 г. 2030 г. до 400 млрд. евро За програмата за военни разходи от 2019 г. до 2025 г. бяха отпуснати 295 млрд. евро.

"Нашите действия са не само реакция на пенсионната реформа и влошаващите се условия на живот. Това е и протест срещу капиталистическата система", изтъкна друг протестиращ.

Колоната от демонстранти премина по предварително съгласувания с властите маршрут от площада пред Бастилията до площад Италия в южната част на френската столица без особени инциденти. Индивидуални демонстранти, с качулки и маски, разбиха няколко автобусни спирки, подпалиха кофи за боклук и изписаха лозунги срещу пенсионната реформа по стените на сградите. Атмосферата на демонстрацията, с изключение на тези епизоди, бе спокойна.

Според столичната полицейска префектура този път 37 000 демонстранти са излезли по улиците на Париж. Това е осезаемо по-малко от миналата събота, когато според властите на протестната акция са се събрали 93 000 души.

Профсъюзът "Обща конфедерация на труда" (CGT) нарича днешната акция много по-мащабна: 300 хиляди са участвали в шествието. Въпреки такова значително несъответствие с официалните оценки, тези данни също показват намаляване на протестната активност: в събота Профсъюзът съобщи за 500 000 души на демонстрация в Париж.

Протести срещу пенсионната реформа имаше и в други големи градове на страната, по-специално в Бордо, Лион, Марсилия, Монпелие, Перпинян, Руан, Страсбург, Тулуза. CGT съобщава за 1,3 милиона участници в цялата страна, наполовина по-малко, отколкото по време на съботните маршове, но е твърде рано да се говори за общ спад на активността на демонстрантите. Всичко може да се промени до 7 март, когато синдикатите планират мащабна национална стачка.