Десет души загинаха и 38 бяха ранени при масови стрелби във Филаделфия, Балтимор и Форт Уърт в навечерието на четвърти юли, Деня на независимостта на САЩ, съобщиха официални лица, което предизвика нов призив от президента Джо Байдън за приемане на законодателство за контрол върху оръжията, предава Reuters.

Във Форт Уърт трима души бяха убити и осем ранени при масова стрелба след местен фестивал за отбелязване на празника на Деня на независимостта на САЩ, съобщи полицията във вторник.

При отделна масова стрелба във Филаделфия в понеделник вечерта петима души бяха убити и двама бяха ранени, включително 2-годишно момче и 13-годишно момче, и двамата бяха простреляни в краката, когато заподозрян с броня и автомат AR-15 открива огън по непознати, според местната полиция.

Стрелбите в понеделник вечерта се случиха ден след като двама души бяха застреляни и други 28 бяха ранени, около половината от които деца, при масова стрелба на парти в квартал в Балтимор.

Мотивите и на трите скорошни стрелби останаха неясни.

Съединените щати се борят с голям брой масови стрелби и инциденти с насилие с оръжие.

Досега през 2023 г. в страната е имало над 340 масови стрелби, според данни, събрани от Архив за насилие с оръжие, който определя масовата стрелба като инцидент, при който са простреляни най-малко четирима души, с изключение на стрелеца.

Байдън осъди насилието във вторник и поднови призивите си за затягане на американските закони за оръжие.

 "Нацията ни отново претърпя вълна от трагични и безсмислени стрелби“, заяви Байдън в изявление, призовавайки републиканските законодатели "да седнат на масата за смислени, разумни реформи“.

Позовавайки се на конституционни защити за притежание на оръжие, републиканците в Конгреса като цяло блокираха опитите за значителна реформа на законите за безопасност на оръжията и се противопоставиха на натиска на Байдън да възстанови забраната за бойни оръжия.