"След няколко инцидента в северни води, десетте северноевропейски държави, които съставляват Съвместните експедиционни сили (JEF), фокусирани върху оперативната отбрана в Северна Европа, решиха да активират отбранителната клауза, която позволява разполагането на допълнителни военни средства за защита на инфраструктурата в Балтийско море", се посочва в съобщение на Министерството на отбраната на Швеция.

Повече военноморски и въздушни способности ще бъдат разположени в Балтийско море, за да помогнат за защитата на ключова подводна инфраструктура, според съвместно изявление на 10 министри на отбраната, допълват на уебсайта на Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

"Това е първият път, когато Съвместните експедиционни сили активират клаузата за защита“, се посочва в съобщението, като се добавя, че тези дейности ще започнат в началото на декември.

"От стратегическо значение е JEF да увеличи присъствието си в Балтийско море и Северния Атлантик в светлината на заплахите за критичната подводна инфраструктура. JEF е бърза и гъвкава рамка, която е много подходяща за справяне с тези заплахи. Страните от JEF са обединени, координирани и готови да действат“, е заявил министърът на отбраната на Швеция Пол Джонсън.

Съвместните експедиционни сили включват Великобритания, Дания, Естония, Литва, Латвия, Норвегия, Нидерландия, Швеция, Финландия и Исландия.