Задържаните за шпионаж в полза на Русия българи в Обединеното кралство сега са обвинени и че са влезли с взлом в апартамента в британската столица на журналиста Христо Грозев през юни 2022 година, откъдето са взели лаптоп и флашки, пише германското списание Der Spiegel, за което пише и самият Грозев.

Разузнавателните служби на Австрия и Великобритания стигат до това заключение благодарение на чатове в иззетите телефони на заподозрените.

Твърди се, че на лаптопа е имало данни за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални с бойното нервно-паралитично вещество "Новичок".

Както пише изданието, шпионската мрежа начело с Ян Марсалек е предала иззетите устройства на агент на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия в Истанбул.

Във взлома в апартамента на Грозев предполагаемо са участвали поне няколко от обвиняемите за шпионаж в Лондон българи. По-конкретно става дума за Орлин Русев, смятан за лидер на групата. Именно той е имал най-тесни връзки с директора на фалиралата компания Wirecard - Ян Марсалек.