Руските войски оказват все по-голям натиск върху Украйна на източния фронт, пише Der Spiegel. На този фон промените в ръководството на Съвета за национална сигурност предизвикаха смут в Киев. Президентът Володимир Зеленски уволни секретаря на съвета Алексей Данилов и го замени с бившия ръководител на външното разузнаване Александър Литвиненко.

21-членният Съвет за сигурност на Украйна включва членове на правителството, ръководители на тайните служби, главния прокурор, ръководителя на Централната банка и президента на Академията на науките. Съветът обсъжда въпросите на националната сигурност под председателството на президента. Секретарят изпълнява предимно организационни задачи и е пряко подчинен на държавния глава.

Олег Иващенко е назначен за нов ръководител на Службата за външно разузнаване. Преди това е бил заместник-началник на военното разузнаване на Главно разузнавателно управление. По време на повече от две години конфликт Зеленски задържа повечето си колеги в сектора за сигурност. С течение на времето обаче бяха сменени ръководителите на секретните служби на СБУ, Министерството на отбраната, а напоследък и на армията.

Воювайки на земята, украинските въоръжени сили са в отбрана от месеци, отчасти поради липса на боеприпаси и въздушна подкрепа. Руските сили могат да съберат повече войници и оборудване, а атаките им се подкрепят от въздушни бомбардировки. Близо до Новомихайловка в Донецка област руските войски се опитват да превземат отдавна контролирани украински позиции. Чуждестранни наблюдатели също съобщават за малки руски териториални придобивки на запад от Бахмут и Авдеевка.