Русия ще "инсценира“ избори в незаконно анексираните украински територии - съответният закон е подписан от държавния глава на страната Владимир Путин, отбелязва германското издание Der Spiegel.

От редакцията подчертават, че към настоящия момент в по-голямата част от присъединените към територията на Руската федерация четири украински региона е в сила военно положение. Според досегашното руско законодателство при това положение няма как да се провеждат избори. Одобрените от Путин обаче промени формално правят възможно организирането на гласуване. За целта избирателните комисии ще трябва да се координират с Федералната служба за сигурност и Министерството на отбраната в Москва.

"Путин би искал да придаде някакво подобие на легитимност на действията си в Украйна. Това обаче не означава, че поетапни избори в окупираните райони на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон биха били съвместими с международното право. Освен това войските на Москва контролират само части от тези райони“, пише Der Spiegel.

На церемония в Кремъл през септември миналата година Путин обяви окупираните територии за част от Русия. В резолюция миналата година Общото събрание на ООН призова Москва с голямо мнозинство да отмени анексирането на частично окупираните региони. Путин обаче увери, че жителите на тези територии ще останат "завинаги“ руски граждани.