След решението да изпрати на Украйна танкове Leopard 2 от запасите на Бундесвера, германското правителство активно се опитва да убеди и други страни да вземат конкретно участие в доставката на военно оборудване за Киев, но досега практически няма ангажименти от страна на европейските партньори, съобщава изданието Der Spiegel.

Федералното правителство в Берлин е "предприело активна дипломатическа офанзива“ за осъществяване на планираната доставка на бойни танкове Leopard 2 в Украйна. Въпреки това, както в Канцлерството, така и в Министерството на отбраната на ФРГ нарастват съмненията, че плановете за изпращане на оборудване в Киев, обявени от германския канцлер Олаф Шолц, все още могат да бъдат изпълнени поради липса на на ангажименти за доставки от други европейски партньори. "Формирането на [танкови] батальони се оказва трудно“, признаха източници от германския кабинет пред Der Spiegel.

След решението на Шолц да достави танкове на Украйна, германското министерство на отбраната, според изданието, незабавно е започнало преговори със страните от ЕС. Въпреки това, на видеоконференция, организирана от новия министър на отбраната Борис Писториус миналата седмица, нито една страна от ЕС не е поела конкретен ангажимент да достави на Киев по-усъвършенстваните модели Leopard 2 A6. Дори нидерландското правителство, което вече беше обещало да изпрати оборудване, не пожела да поеме подобни задължения.

В тази връзка Шолц, както подчертава изданието, е провел няколко телефонни разговора, в които се е опитал да получи уверения от правителствените ръководители за доставка на танкове на Украйна. Трима от тях от страните от Северна и Южна Европа, според Der Spiegel, канцлерът все пак е успял да убеди да поемат твърди ангажименти по този въпрос.

По данни на изданието Борис Писториус всеки ден призовавал няколко свои колеги най-накрая да потвърдят доставки. В "дипломатическата офанзива“ участва и германското външно министерство. Поради липсата на ангажираност от страна на европейските партньори, някои официални лица вече са песимистично настроени относно доставките на танкове за Киев. "Единствените Leopards, които действително ще бъдат готови с обучен персонал в края на март, ще бъдат танковете на германските въоръжени сили“, коментира експерт пред Der Spiegel.

На 25 януари германското правителство потвърди, че ще изпрати 14 танка Leopard 2 в Украйна и ще даде разрешение на други страни за реекспорт. Великобритания, Норвегия, Полша, Словакия и Франция също обявиха намерението си да предоставят на Киев танкове западно производство. Киев очаква да получи до 140 танка от 12 държави.