Федералният съвет на Швейцария подкрепи предложението за извеждане от експлоатация на 25 танка Leopard 2 германско произовдство за последващата им препродажба на Берлин. Представители на правителството на ФРГ се обърнаха към Берн с молба за помощ за запълване на пробойните в резервите на Бундесвера още през март. Едно от условията на Швейцария е танковете да не бъдат прехвърляни в Украйна, припомнят в редакцията на германското издание Der Spiegel.

Очевидно Германия може да се надява на скорошно решение относно доставката на изведените от от строя танкове Leopard 2 от Швейцария. Федералният съвет на Швейцария подкрепи предложението, се казва в изявление на Министерството на отбраната на страната.

През март германският министър на отбраната Борис Писториус и министърът на икономиката Роберт Хабек помолиха Берн да помогне за запълване на празнините в инвентара на Бундесвера, произтичащи от доставките на оръжия за Украйна. Двамата поискаха от министъра на отбраната на Швейцария Виола Амерд да се съгласи с препродажбата на танковете Leopard 2 от 80-те години на миналия век на Rheinmetall. Германската страна в същото време директно увери, че танковете няма да бъдат прехвърляни в Украйна. По-рано Министерството на отбраната в Берлин съобщи, че остарелите модели танкове може да бъдат разглобени за резервни части.

Федералният съвет, който заедно с Федералната администрация формира изпълнителната власт на Швейцария, вече е упълномощил Амерд да представлява позицията по този въпрос в парламентарните обсъждания.

В момента швейцарската армия разполага със 134 танка Leopard 2, модернизирани през 2006 година. Други 96 танка от същия тип са изведени от експлоатация и са на склад.

Министерството на отбраната на Швейцария подчерта, че за собствените нужди на армията са необходими още 34 танка Leopard 2. Следователно "се разглежда възможността за повторно използване на модели от изведени от въоръжение такива“. В същото време по-нататъшното използване на 25 от 96 изведени от въоръжение танка "не е планирано“, следователно "този брой може да бъде продаден без да се засягат нуждите на армията“.

Все още остава открит въпросът дали Националният съвет на Швейцария ще одобри препродажбата на танковете. Очаква се решението да бъде взето в рамките на лятната сесия, която ще бъде открита на 30 май. Ако парламентът се съгласи, Федералният съвет на Швейцария ще трябва да издаде разрешение за износ.

Още в началото на февруари Комисията по политиката за сигурност на Националния съвет на Швейцария гласува против инициативата за връщане на Германия на до 30 от 96 изведени от експлоатация танкове Leopard 2. Въпреки това, според Министерството на отбраната, парламентарна комисия в момента подкрепя препродажбата на 25 танка Leopard 2, според Der Spiegel.