Балтийските страни и Полша не изключват въвеждането на свои войски в Украйна, ако Руската федерация успее на бойното поле, пише германското издание Der Spiegel.

Според германската медия в кулоарите на конференцията Lennart Mary за външна политика и политика за сигурност, проведена в столицата на Естония миналата седмица, политиците от балтийските страни са предупредили представители на германското правителство за последиците от политиката на Берлин по отношение на войната в Украйна.

По-специално те се позовават на отказа да се предостави на украинската армия оръжие с голям обсег на действие и да се забрани на ВСУ да нанася удари по руска територия със западни оръжия.

"Ако руснаците успеят да направят стратегически пробив в Източна Украйна, защото Западът само наполовина подпомага Киев, ситуацията може рязко да се изостри. В такъв случай балтийските държави и Полша няма да чакат руските войски да бъдат разположени на техните граници, предупреждават балтийските политици - те сами ще изпратят войски в Украйна. А какво би означавало това, е ясно: НАТО ще стане страна във войната", се посочва в публикацията на Spiegel.

Както обяснява Spiegel, това е точно сценарият, от който се страхуват германският канцлер Олаф Шолц и американският президент Джо Байдън.

"Тези, които искат да ограничат войната чрез прекомерна сдържаност, наистина рискуват тя да излезе извън контрол".