Членовете на гръцкия парламент, избрани на общите избори на 25 юни, ще положат клетва на тържествена церемония, която ще започне 11:00 часа местно време (съвпада с българското време) в присъствието на президента на страната Катерина Сакеларопулу, предава държавната информационна агенция на южната ни съседка ANA-MPA.

Никитас Какламанис, първият заместник-председател на предишния парламент, ще ръководи церемонията заедно с четирима временни секретари - най-младите депутати от двете партии с най-голям брой места. Какламанис ще обяви реда за деня, ще представи имената на 300-те избрани депутати за парламентарните протоколи и ще прочете изявленията на лидерите на политическите партии, уточняващи кои от трите места, които са оспорвали, ще запазят.

След това той ще поиска от временния първи секретар на парламента да придружи архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним и делегация на Светия синод в залата за обичайната церемония по освещаването.

Впоследствие Какламанис ще покани всички депутати да станат и да положат клетвата, посочена в член 59 от Конституцията, в която се заклеват в лоялност към страната, демократична система на управление, Конституцията и законите и добросъвестно изпълнение на задълженията си.

След приключване на церемонията архиепископът ще подпише съответния парламентарен протокол и духовническата делегация ще излезе от залата. След това Какламанис ще помоли депутатите, изповядващи ислям, да положат същата клетва върху Корана.

Премиерът Кириакос Мицотакис и членовете на кабинета, които са и депутати, ще положат клетва от министерските си места.

След това Какламанис ще приключи сесията, като ще поиска разрешение от членовете да ратифицират протокола и след това ще обяви свикването на парламента във вторник за избор на председател.

Какламанис ще ръководи началото на заседанието, като ще обяви кандидатите, предложени от парламентарните групи. Избирането им ще се проведе чрез поименно гласуване.

След обявяване на резултата Какламанис ще покани новия председател на парламента да поеме контрола над заседанието и да произнесе реч. След това парламентът ще прекъсне за кратко, преди да премине към избор на членове на президиума на парламента. Всеки кандидат трябва да получи най-малко 70 гласа, за да бъде избран.