В далечната 786 г. Харун ал Рашид, най-известният герой от “Хиляда и една нощ", става халиф на Багдад. През 1789 година Джордж Вашингтон е избран от избирателите във Филаделфия за първи президент на Съединените щати. През 1585 г. френският крал Хенри III провъзгласява независимостта на Нидерландия (дн. Холандия). През 1708 г. Кантата № 71 става първото напечатано произведение на Йохан Себастиан Бах. През 1797 г. земетресение разрушава един от най-старите градове в Южна Америка столицата на Еквадор – Кито. Започват Третите зимни олимпийски игри в Лейк Плесид, САЩ (1932 г.). През 1945 г. започва конференцията в Ялта. Сталин, Рузвелт и Чърчил уточняват плановете за окончателния разгром на нацистка Германия. На 4 февруари е роден хърватският епископ Йосип Щросмайер, подпомогнал финансово братята Димитър и Константин Миладинови за издаване на сборник “Български народни песни" (1861). На тази дата умира изобретателят на саксофона - белгиецът Адолф Сакс.

 

 

 

2018 г.  

Стотици хиляди се събират в центъра на Атина, където се провежда масов протест срещу евентуални компромиси от страна на Гърция в спора за официалното име на Македония.  

 

 

2018 г.  

Петролен танкер с 22-членен индийски екипаж, превозващ 13 500 тона петрол, изчезва в Гвинейския залив. 

 

 

2018 г.  

В Коста Рика гласуват за президент и парламент. В изборите участват 3,3 милиона избиратели, като гласуването е задължително. Освен президент, те избират и 57 депутати.  

 

 

2018 г.  

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис печели втори мандат.  

 

 

2018 г.  

В Еквадор се провежда референдум, свикан от президента Ленин Морено, който иска да промени конституцията, за да ограничи броя на президентските мандати. 

 

 

2017 г.  

Командир на бунтовниците е убит от бомба в източната част на Украйна, докато трима украински армейски войници са загинали в битки. Най-малко 33 души са били убити в битки през изминалата седмица 

 

 

2017 г.  

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и украинският президент Петро Порошенко обсъждат в телефонен разговор укрепването на стратегическото партньорство на двете страни, като обръщат особено внимание на конфликта в Донбас.  

 

 

2016 г. 

Мароко въвежда в експлоатация най-големия концентратор на слънчева енергия в света. Официалната церемония по откриването на най-голямата в света електроцентрала с концентрация на слънчевата енергия (concentrating solar power, CSP) се състои на 20 километра от град Варзазад в пустинята Сахара. Това е първата част на станцията Noor с мощност 160 мегавата. 

 

 

2015 г. 

Самолет на тайванската авиокомпания "ТрансЕйша еъруез“ с 58 души на борда, от които две деца, и 5-членен екипаж пада в река Цзилун. Загиват 31 души. 

 

 

2013 г. 

Генетици от университета Лестер в Англия потвърждават, че кости намерени в града, принадлежат на последния английския крал, загинал в битка – Ричард III. 

 

 

2007 г. 

Около 200 привърженици на десните политически сили в Унгария искат оставката на премиера и правителството по време на протест пред парламента. Органите на реда в унгарската столица са приведени в състояние на повишена готовност заради опити на протестиращите да демонтират полицейските заграждения. През последните три дни полицията е задържала около 20 протестиращи, които са обвинени в нарушаване на обществения ред и агресивни действия. 

 

 

 

2003 г. 

Съюзна република Югославия официално е преименувана на Сърбия и Черна гора, и е приета нова конституция, наречена Конституционна харта. 

 

 

 

2000 г. 

Отбелязва се за първи път Световен ден за борба с рака, обявен от Световната здравна организация. 

 

 

1998 г. 

С политически консенсус е прието Национално знаме на Босна и Херцеговина. 

 

 

1997 г. 

Седемдесет израелски войника загиват при сблъсък на два транспортни вертолета, южно от Ливан. 

  

 

1992 г. 

Уго Чавес оглавява неуспешно войнишко въстание във Венецуела срещу тогавашния президент Карлос Андре Перес, загиват стотици хора. 

  

 

1976 г. 

XII-те Зимни олимпийски игри се откриват в Инсбрук, Австрия. 

 

  

1974 г. 

Китайският комунистически лидер Мао Цзедун обявява програмата за “културна революция" в страната. 

  

 

1972 г. 

В Австралия е намерен най-големият в света опал (1520 карата).  

Опалът е минерал, аморфен силициев двуокис, който може да бъде жълт (восъчен опал), зелен (празопал) или с пъстри отблясъци. Опалът е използван за декорация и като полускъпоценен камък. 

  

 

1945 г. 

В периода 4 – 11 февруари се провежда Ялтенската конференция. В нея участват държавните ръководители на СССР, САЩ и Великобритания, с участието на министрите на външните работи и висши военни. Й. В. Сталин, Ф. Д. Рузвелт и У. Чърчил уточняват плановете за окончателния разгром на нацистка Германия; набелязват основни принципи на следвоенния международен ред и прякото участие на СССР, САЩ и Великобритания в решаването на унаследените от войната проблеми. Взема се решение за разделяне на Германия на 3 окупационни зони (съветска, американска и британска, като от американската и британската зона се отделя територия за френска окупационна зона). Държавниците одобряват подготовката на конференция за приемане на Устава на ООН и за нейното създаване. На 13 февруари се приема споразумение за Далечния изток, което признава Монголската народна република, предоставя Южен Сахалин и Курилските острови на СССР, постановява сътрудничеството между Съветския съюз и Китай. СССР се съгласява да участва в разгрома на Япония 3 месеца след края на войната в Европа. 

  

  

1922 г. 

Компанията “Форд" купува за 8 милиона долара компанията “Линкълн". 

  

  

1915 г. 

Германия обявява британските териториални води за зона на военни действия: всички намиращи се там кораби ще бъдат потопявани без предупреждение. 

  

  

1911 г. 

Фирмата “Ролс-Ройс" утвърждава емблемата за своите автомобили – статуетката “Духът на екстаза" (Spirit of Ecstasy), създадена от скулптура Чарлс Сайкс. 

“Ролс-Ройс" са марка леки автомобили, произвеждани във Великобритания от 1904 г. от едноименната фирма. 

  

  

1906 г. 

Департаментът на полицията в Ню Йорк взима решение за използване на пръстовите отпечатъци за идентифициране на престъпници. 

  

 

1797 г. 

Земетресение разрушава столицата на Еквадор - Кито. Кито е един от най-старите градове в Южна Америка. Основан е от испанците през 1534 г. Пострадал от големите земетресения през 1797 г. и 1859 г 

  

  

1794 г. 

Франция забранява робството в своите колонии и обявява робите за свободни граждани. 

  

 

1789 г. 

Избирателите във Филаделфия единодушно избират Джордж Вашингтон за първи президент на САЩ. Встъпва в длъжност на 30 април. Той е президент до 1797 г. Организира американската армия и освобождава отечеството си от английско владичество. Воюва срещу индианци и французи (1753 - 1759 г.). Представител е на американския Конгрес във Филаделфия през 1774 г. Главнокомандващ е американската армия във Войната за независимост на Северна Америка. През 1787 г. под председателството на Вашингтон, е изработена Конституцията на САЩ, която с малки поправки е валидна и днес. 

  

  

1708 г. 

Кантата № 71 става първото напечатано произведение на Й. С. Бах. 

Йохан Себастиан Бах е немски композитор и органист. От 1703 г. до 1723 г. работи като придворен и църковен музикант в Арнщат, Ваймар, Мюлхаузен, Кьотен. От 1723 г. до края на живота си е органист в църквата "Св. Тома" в Лайпциг. Автор е на около 300 религиозни и 20 светски кантати, пасиони, прелюдии, токати и фуги за орган и за пиано, сюити, концерти за цигулка и др. ("Коледна оратория", "Меса в си-минор", "6 Бранденбургски концерта" и др.; около 30 творби, написани по поръчка на светски лица) на теоретичния труд "Изкуството на фугата" (1748 - 1750 г.). От 1950 г. в Лайпциг на всеки 4 години се провежда международен конкурс на името на Бах. 

  

  

1585 г. 

Френският крал Хенри III провъзгласява независимостта на Нидерландия.  

През 57 г. пр. Хр. земите на Нидерландия, заселени с германски племена и келти, са завладени от Цезар. Нидерландия. е римска провинция през 15 г. пр. Хр. През VII-VIII в. влиза в състава на Франкската държава. В периода X-XII г. се обособяват феодални графства и херцогства - Холандия, Брабант, Фландрия и др. XII-XIII се характеризират с икономическо развитие на градовете (търговия и текстилно производство), разширяване на привилегиите им. През XIV – XV в. след династични бракове отделните държавици са включени в Бургундското херцогство (XV в.) и към австрийските Хабсбурги (1477 г.). В резултат на Нидерландската революция през XVI в. и на освобождаването й от испанското владичество, е образувана независимата република на Съединени провинции (призната с Вестфалския мир 1648 г.) - една от най-големите държави в света. През XVIII в. след Войната за австрийското наследство е завладяна от Австрия. След Виенския конгрес 1815 г. е обявена за Нидерландско кралство, към което са присъединени Белгия и Люксембург. През 1830 г. (след Белгийската революция) Белгия излиза от Нидерландското кралство. По време на Втората световна война е окупирана от нацистка Германия. До Втората световна война Нидерландия е третата по големина колониална империя в света. След войната участва в сформирането на Бенилюкс. През 1958 г. се присъединява към Европейската икономическа общност. През 1949 г. Нидерландия става една от основателките на НАТО.  

Нидерландия е държава в Западна Европа, край Северно море. Площта й е 41 500 кв. км. Населението по преброяване от 1996 г. е 15 500 000 души. То се състои от холандци, фламандци, фризи. Официалният език е нидерландски. Столица й е Амстердам. Парична единица - евро (до 2002 г. - гулден). Административно се дели на 12 провинции. Законодателният орган е Двукамарен парламент. Нидерландия е Конституционна монархия. 

  

  

786 г. 

Харун Ал Рашид става халиф на Багдад.  

Той е от династията Абасиди. Идва на власт и управлява с помощта на везири от династията Бармакиди, представители на иранската аристокрация. През 803 г. след отстраняването им управлява сам. По време на неговото управление в халифата се развиват селското стопанство, занаятите, търговията и културата (предимно литературата). Продължава борбата с Византия, започната от неговите предшественици. Умира по време на военен поход в Средна Азия. Известен от приказките “Хиляда и една нощ". 

 

 

На тази дата са родени:   

  

1913 г. 

Роден е Етиен Мартен - френски скулптор. Получава солидно образование в Художественото училище в Лион. Автор е на нетрадиционни, оригинални скулптури от естествени материали, на поредицата “Домовете". Носител е на Голямата награда на биеналето във Венеция, Голямата национална награда за изкуство. Член е на Френския институт. 

  

 

1902 г. 

Роден е Адолф Хайнц Бекерле - германски дипломат. Роден e във Франкфурт на Майн. Завършва стопански науки в университета "Гьоте" и следва няколко семестъра право, философия и медицина. Член е на Националсоциалистическата партия от 1922 г. В края на 20-те и началото на 30-те години прави бърза кариера в отрядите на СА. Депутат е в Райхстага от юли 1932 г. Дълги години е полицейски служител, като заема различни длъжности. От 6 юли 1941 г. е назначен за пълномощен министър в София, на който пост остава до 5 септември 1944 г. Заловен е при опита му да напусне България и изпратен в СССР, където е осъден на 25 години затвор. Освободен е на 13 октомври 1955 г. и върнат в родния му град. Работи в консултантска фирма за изкуствени материали. В края на 50-те и началото на 60-те години срещу него е предявено обвинение, че като пълномощен министър в България е съдействал за избиването на евреи, но делото е прекратено поради влошеното му здравословно състояние. 

  

 

1871 г. 

Роден е Фридрих Еберт - немски политик и държавник. От 1893 г. е редактор на локалния социално-демократичен в-к "Бремер Бюргерцайтунг" и заема висши постове в бременската социално-демократична организация. След 1906 г. е секретар на ЦК на ГСДП, а от 1913 г. (след смъртта на А. Бебел) е съпредседател на партията (заедно с Х. Хаазе). Ръководи социал-демократична фракция в Райхстага в годините на Първата световна война и изиграва ключова роля в драматични дни на Ноемврийска революция в Германия. На 9 ноември 1918 г. е обявен за канцлер, а ден по-късно е избран за председател на Съвета на народните представители. Той е първият в историята на Германия райхспрезидент, избран на 11 февруари 1919 г. от заседаващото във Ваймар Националното събрание и заема поста до смъртта си. Като канцлер и президент допринася за омиротворяването на страната, за утвърждаването на Ваймарската република и възстановяване мястото на Германия сред водещите европейските държави. Подкрепя водената от Г. Щреземан политика на разбирателство с Франция и си навлича омразата на германските националистични групи. 

  

  

1863 г. 

Роден е Алфред Франсоа Лакроа - френски минералог, член на Френската АН (1904 г.). През 1887 г. завършва Фармацевтичния институт в Париж. От 1893 г. е професор в Националния музей за естествена история, където работи до края на живота си. От 1914 г. е несменяем секретар на Френската АН. Автор е на трудове по теоретична и регионална минералогия, по вулканология. Описва изригването на вулкана Мон Пеле на о-в Мартиника (1902 г.). През 1930 г. му е присъден медалът "Пенроуз" на Американското геологическо дружество. В негова чест е наречен минералът лакруит (Na4Ca2Al3 [PO4] (OH,F)8. Алфред Франсоа Лакроа умира на 16 март 1948 г. в Париж. 

  

  

1846 г. 

Роден е Николай Алексеевич Умов – руски физик. След завършване на Московския университет (1867 г.) е доцент (1871 г.), професор (от 1875 г.) в Новорусийския университет в гр. Одеса. Професор е в Московския университет (от 1893 г.), в който създава физически институт. Води експерименталната работа в лабораториите на Московското техническо училище. Изследванията му са посветени на теорията на трептящите процеси в еластични среди, която Николай Умов разпространява и върху термомеханичните явления в тези среди. Въвежда понятието плътност на потока енергия. Предлага общо решение на задачата за разпределението на електрическите токове по произволни проводящи повърхности (1875 г.). Има изследвания върху теорията на земния магнетизъм (1902-1904 г.). Николай Умов умира на 28 януари 1915 г. в Москва. 

  

  

1820 г. 

Родена e Божена Немцова (Барбора Панклова) - чешка писателка. Литературната си дейност започва със стихотворение "Чешки жени" (1843) и книгата "Народни приказки и предания" (ч. 1-7, 1845-1847). Известност ѝ носят реалистичните разкази и повести от 50-те години на XIX в.: "Барушка", "Дивата Бара", "В замъка и около него", повестта "Баба" (1855) и др. Събира и издава в чешкия превод "Словашки приказки" (1857-1858). 

  

 

1815 г. 

Роден е Йосип Юрай Щросмайер - хърватски политически деец и епископ. Получава богословско образование. През 1834 г. получава научната степен доктор по философия, а от 1842 г. и теология. От 1850 г. е епископ в Джяково. В периода 1860-1873 г. е един от ръководителите на Народно-либералната партия, която се бори за автономия и независимост на хърватски земи в пределите на Хабсбургската монархия. Бори се за политическо сближение между славянските народи и за единство на южните славяни (“югославизъм"). На Ватиканския събор (1870 г.) се обявява срещу догмата за папската непогрешимост. Той е един от основателите на Югославския АН и изкуствата в Загреб (1867 г.), на университета (1874 г.) и др. Съдейства за развитието на книжовната дейност в южнославянските земи. Подпомага братя Д. и К. Миладинови за издаване на сборник “Български народни песни" (1861 г.), както и други българи в книжовната им дейност. 

  

  

1808 г. 

Роден е Йозеф Кайетан Тил - чешки писател, възрожденски деец, един от създателите на чешкия театър. Автор е на повести и романи с исторически и съвременни сюжети: “Розина Рутхардова" (1839 г.), “Последният чех" (1844 г.) и др. Създава гражданската драма (“Дъщерята на подпалвача", 1877), пише историко-патриотични драми (“Ян Хус", 1848 г., “Жижка", 1849 г.). Автор е на драмите “Страконицкият гайдар, или Празникът на горските духове (1847 г.), “Кървавият съд, или Кутнохорските миньори" (1848 г.),"Видението на Иржи" (1849 г.) и др. Песента “Къде е моят роден край?" от музикалната комедия “Фидловачка" (1843 г.) е включена като първа част на чешкия национален химн (от 1918 г.). 

 

 

На тази дата умират: 

 

 

1928 г. 

Умира Хендрик Антоан Лоренц - холандки физик. Работи в областта на теоретичната физика. Създател е на класическата електронна теория, с помощта на която обяснява много електрически и оптични явления. Разработва динамиката на движещите се среди, извежда преобразуването на теорията на относителността. Лауреат е на Нобелова награда за физика през 1902 г., заедно с П. Зееман. 

 

 

1894 г. 

Умира Адолф Сакс (Антоан Жозеф) - белгийски майстор на духови инструменти. Работи в Брюксел, а от 1836 г. - в Париж. Усъвършенства редица духови инструменти. Изобретател е на саксофона, както и на семинарни духови инструменти - саксхорни (патентовани през 1845 г. в Париж). 

  

  

1774 г. 

Умира Шарл Мари дьо ла Кондамин - френски математик, астроном, географ, пътешественик. Почетен член на Петербургската, Берлинската и други чуждестранни академии на науките, член е на Парижката АН (1760 г.). Участва в Перуанската експедиция (1736-1743 г.). Съставя първата сравнително точна карта на басейна на Амазонка. Той е един от учените, които измерват градусите на меридиана под екватора. Описва методите за приготвяне на каучукови изделия. 

  

 

1498 г. 

Умира Антонио дел Полайоло (Антонио дел Бенчи) - италиански живописец, скулптор, гравьор. Представител на Флорентинската школа от късното куатроченто. Стилът му е повлиян от творбите на Донатело и А. дел Кастаньо. Полайоло е създателят на гробницата на папа Сикст IV във Ватикана, бронз, 1489 - 1493 г. Живопис – “Херакъл и Антей", ок. 1465 г., Уфици, Флоренция; "Похищението на Деянира", музей на Йейлския университет, Ню Хейвън. 

  

 

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници: 

 

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.; 

 

Енциклопедия “Британика" (2004 г.); 

 

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.); 

 

Фамилна енциклопедия “Larousse"; 

 

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.; 

 

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

 

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;  

 

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

 

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.; 

 

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.; 

 

Българска военна история - БАН, 1989 г.; 

 

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.; 

 

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.; 

 

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.; 

 

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

 

Исторически бюлетин – на “The New York Times"; 

 

Исторически бюлетин – на “The History Channel"; 

 

Исторически бюлетин – на “World of Quotes"; 

 

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.