На 25 септември са родени американският писател Уилям Фокнър, руският композитор Дмитрий Шостакович, актьорът Майкъл Дъглас, американската журналистка Барбара Уолтърс. На същата дата умират австрийският композитор Йохан Щраус, журналистът Ставре Наумов, един от основателите на "жълтата преса", американският психолог Джон Уотсън, основоположник на бихевиоризма, германският писател Ерих Мария Ремарк.

2015 г.

Земетресение с магнитуд 6.8 в индонезийската провинция Западна Папуа ранява над 62-ма човека и разрушава 200 къщи.

Сирийската армия бомбандира с наскоро получени руски бойни самолети позиции на "Ислямска държава“.

2014 г.

В Донецк са открити погребения от масови убийства на мирни жители.

2012 г.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заявява, че Европейския парламент няма да установява официални връзки с новия парламент на Беларус.

2011 г.

На изборите за Сенат (горната камара на френския парламент) във Франция социалистите печелят 177 места. През последните 50 години сенатът на френския парламент е доминиран от десницата. Изборите нанасят сериозен удар за управляващите седем месеца преди изборите за президент във Франция.

2006 г.

Бившият президент на Ирак Саддам Хюсеин, срещу когото са повдигнати обвинения в геноцид e изгонен от съдебната зала по нареждане на новия съдия по делото. Хюсеин е гонен вече един път от залата на съда по време на процеса. Той желае да не бъде държан зад металното заграждение в залата. “Имам една молба и тя е да не бъда държан повече в тази клетка", заявява Хюсеин. Тази реплика принуждава съдията по делото да изгони бившият иракски президент от съдебната зала.

1998 г.

Бордът на директорите на МВФ одобрява 3-годишното споразумение с България, според което на страната ни се предвижда да бъдат отпуснати 840 000 000 долара. Ангажиментите на България са: до средата на 1999 г. да се закрият губещите предприятия, да стартира приватизацията на Булбанк и Експресбанк, да се подготвят за продажба Хебросбанк и ТБ Биохим, постепенно да се ликвидират субсидиите в областта на енергетиката, да се либерализират пазарите за селскостопанска продукция.

1974 г.

Група учени излизат със съобщението, че продължаващото използване на аерозоли може да доведе до образуване на дупка в озоновия слой на земната атмосфера, покачване на температурата на планетата и рязък скок в раковите заболявания.

1794 г.

На този ден е основан град Одеса

1789 г.

Американският Конгрес предлага първите десет поправки в Конституцията на САЩ, известни като Bill of Rights.

По време на дебатите за приемането на Американската конституция, противниците й заявяват, че тя не защитава достатъчно индивидуалните права и може да даде път на тиранията на федералното правителство. Те настояват за приемането на “Декларация за правата", която да регламентира личните права на гражданите и да ги пази от намесата на държавата. Първите десет поправки на Конституцията на САЩ са известни като “Декларация за правата".

1513 г.

Испанският конкистадор Васко Нунес Де Балбоа става първият европеец, достигнал Тихия океан.

1396 г.

Султан Баязид І разгромява кръстоносната армия на унгарския крал Сигизмунд в Битката при Никопол.

Пред заплахата от османска експанзия унгарският владетел организира кръстоносен поход, в който участват унгарски, френски, бургундски и германски рицари. Към неговата армия се присъединяват и войските на влашкия воевода Мирчо Стари. Събралата се в унгарската столица Буда кръстоносна войска пристига под стените на Никопол, където я очаква армията на Баязид І, в която са включени и отрядите на сръбския владетел Стефан Лазаревич. В ожесточеното сражение християнската войска е напълно разгромена. Голямата част от кръстоносците намират смъртта си в битката. Крал Сигизмунд се спасява с бягство.

<b> На тази дата умират:</b>

2011 г.

Умира Вангари Маатаи, кенийски обществен деец, активист еколог и носител на Нобелова награда за мир за 2004 година.

Родена е на  1 април 1940 г.  в Ихите, Кения.

Комитетът за Нобелова Награда присъжда на Вангари Маатаи Нобеловата награда през 2004 за осъществяване на дело убеждението, че "Земя без дървета е мъртва земя", истина в която Вангари е била убедена цял живот, както и нейната политическата борба в областта на Човешките права. Вангари е почетен член на Римския клуб.

Вангари Маатаи предизвиква спор с твърдението, че вирусът на СПИН (HIV) е създаден от биолози от бялата раса с цел да бъде насочен срещу чернокожите.

Умира на 71-годишна възраст в Найроби, Кения.

1970 г.

Умира Ерих Мария Ремарк (Ерих Паул Ремарк) – германски писател.

1958 г.

Умира Джон Уотсън – американски психолог, основоположник на бихевиоризма. Уотсън е професор в университета “Джон Хопкинс" в Балтимор (1908-1920 г.). Разглежда психологията като една от естествените науки, ползваща се от обективните експериментални методи. Цялата психическа дейност на човека Уотсън разглежда като поведение, разбирано в съвкупността връзки “стимул - реакция". Организмът е “самоорганизираща се машина", а основна задача на психологията е да се изучат процесите “на научаването". Мисленето за него е скрита моторна активност, представена като заместител на действията. Идеите и методите на Уотсън оказват голямо влияние върху развитието на психологията преди всичко в САЩ.

1849 г.

Умира Йохан Щраус – австрийски композитор, цигулар и диригент. Ученик е на А. Полишански по цигулка и И. Зайфрид по композиция. Участник е в квартета на Й. Ланер (от 1819 г.) и помощник-диригент на оркестъра на Ланер (от 1824 г.). През 1825 г. създава свой оркестър, с който извършва концертна обиколка из Европа (от 1833 г.). Един от най-популярните майстори е на танцова музика; развива в произведенията си, особено във валса, традициите на Ланер. Създава характерни танцови цикли, състоящи се от няколко валса, придружени с встъпление и заключение. Автор е на повече от 250 произведения, сред които 152 валса. Най-популярните му валсове са “Дунавски песни", “Лорелай", “Габриела", “Радецки марш" и “Талиони".

<b> На тази дата са родни: </b>

1955 г.

Роден е Дзукеро, псевдоним на Аделмо Форначари, италиански певец

1951 г.

Роден е Педро Алмодовар, испански кинорежисьор

1944 г.

Роден е Майкъл Дъглас, американски киноактьор

1925 г.

Роден е Пол Макриди, американски изобретател, създател на първите летателни апарати, движещи се с помощта на слънчеви батерии и човешка сила.

1906 г.

Роден е Дмитрий Дмитриевич Шостакович – руски композитор, получил всеобщо признание за класик на ХХ в.

1897 г.

Роден е Уилям Фокнър – американски писател.

1896 г.

Роден е Алесандро Пертини – президент на Италия в периода 1978 – 1985 г. Юрист по образование, през 1918 г. става един от основателите на Социалистическата партия на Италия.

1866 г.

Роден е Томас Хант Морган – американски генетик, нобелов лауреат през 1933 г. "за откритието, свълзано с ролята на хромозомине за наследствеността

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;