1949 г. Публикувано е съобщение за образуването на СИВ. Съветът за икономическа взаимопомощ е междуправителствена организация за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Тя е основана от България, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. По-късно се присъединяват Албания (до 1961 г. ), ГДР, Монголската народна република, Куба, Виетнам. Съществува до 1991 г.

1949 г. В Израел се провеждат първите парламентарни избори.

Съгласно решението на Общото събрание на ООН от 29 ноември 1947 г. намиращата се под мандата на Великобритания Палестина е обявена за независима. Нейната територия е разделена на 2 самостоятелни държави - арабска и еврейска. На 14 май 1948 г. е провъзгласена независимата държава Израел. Министър-председател е Д. Бен Гурион. През 1956 г. участва във войната по време на Суецката криза. По време на т. нар. Шестдневна война Израел извършва агресия срещу Египет, Сирия и Йордания. Окупира Синайския полуостров, западния бряг на р. Йордан, ивицата Газа, Източен Йерусалим и Голанските възвишения.

1955 г. Учените от Колумбийския университет (САЩ) създават атомен часовник.

За разлика от обикновения часовник, атомният няма махало или други механични елементи, които, движейки се, отмерват времето.Ролята на махало при него се изпълнява от атомното ядро, което трепти между заобикалящите го електрони. Машината е свръхточна, защото честотата на трептене на ядрото е винаги една и съща. Първите опити за направа на атомен часовник започват през 1938 г. През 1955 г. е създаден цезиев атомен часовник, който е изложен в Националната физическа лаборатория в Тедингтън, Англия. Днес всички атомни часовници имат сходен принцип на действие. Различни са единствено химическите елементи, чиито ядра служат като махало.

1938 година е роден Владимир Висоцки.

2018 г.

Стрелките на "Часовникът на Страшния съд", който символизира колко близо е човечеството до апокалипсиса, са преместени. "Бюлетина на атомните учени" – организация, която се грижи за часовника от неговото създаване, го премества тридесет секунди напред, до две минути преди полунощ, най-близката обстановка от 1953 г. "Часовникът на Страшния съд"е представен за първи път през 1947 г. като прост начин да се илюстрира опасността от ядрена война.

2017 г.

Американския борсов индекс Dow Jones надхвърля 20 000 пункта за първи път в историята си. Промишленият индекс Dow Jones е индекс за следене на състоянието на промишлените предприятия на американския фондов пазар. Индексът Dow Jones е най-старият в средите на съществуващите американски пазарни индекси. Обхваща цените на 30 от най-големите и стабилни публични компании в САЩ. Често се счита за индикатор за състоянието на американската икономика.

2017 г.

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, подписва заповед за изграждане на стена по границата между САЩ и Мексико.

2016 г.

Най-малко осемдесет и пет души умират в Тайван и десетки хиляди блокирани на летищата в следствие на безпрецедентно застудяване, ударило няколко азиатски страни, включително Китай и Южна Корея

2016 г.

В Бразилия е открито огнище на вируса Зика. Световната здравна организация алармира, че вирусът може да се разпространи и в други страни в Северна и Южна Америка

2015 г.

На парламентарните избори в Гърция побеждава Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА), която образува коалиционно правителство с Независимите гърци. Трето място заема националистическата партия "Златна зора“

2014 г.

Ери Радзаунаримампианина встъпва официално в длъжност като президент на Мадагаскар. Той е шестият президент на страната.

2013 г.

Иракското правителство въвежда комендантски час във Фалуджа след масови антиправителствени протести срещу дискриминацията на сунитското малцинство в страната.

2012 г.

В Давос, Източна Швейцария започва работа Световният икономически форум. Във фокуса на вниманието му са кризата в зоната на еврото и проявените недостатъци на световната пазарна икономика.

2012 г.

Военните верни на бившия министър председател на Папуа Нова Гвинея Майкъл Сомаре овладяват главния щаб на въоръжените сили и арестуват командващия националната армия Франсис Агви.

2000 г.

Във Валенсия е показана най-голямата кърпа в света с размери 9.4 м на 14.46 м и тегло 67 кг.

1999 г.

При земетресение в Колумбия загиват около 1000 души.

1983 г.

В Боливия е арестуван нацисткия военнопрестъпник Клаус Барби.

1981 г.

Бившият министър-председател на Китай Чан Чжунчжао и вдовицата на Мао Цзе Дун са осъдени на смърт.

1980 г.

Американският плавателен съд на въздушна възглавница SES-100B достига скорост 170 км/ч - рекорд за военен плавателен съд.

1961 г.

Състои се премиерата на анимационния филм “101 далматинци".

1959 г.

Започват да се извършват редовни пътнически самолетни полети между Европа и Америка.

1955 г.

Учените от Колумбийския университет (САЩ) създават атомен часовник.

За разлика от обикновения часовник, атомният няма махало или други механични елементи, които, движейки се, отмерват времето.Ролята на махало при него се изпълнява от атомното ядро, което трепти между заобикалящите го електрони. Машината е свръхточна, защото честотата на трептене на ядрото е винаги една и съща. Първите опити за направа на атомен часовник започват през 1938 г. През 1955 г. е създаден цезиев атомен часовник, който е изложен в Националната физическа лаборатория в Тедингтън, Англия. Днес всички атомни часовници имат сходен принцип на действие. Различни са единствено химическите елементи, чиито ядра служат като махало.

Съществуват водородни, рубидиеви и цезиеви атомни часовници. Последните са най-разпространени. Всички атомни ядра на цезия трептят с една и съща честота. Ето защо цезиевите атомни часовници са свръхточни и дефинират международно признатата продължителност на секундата. Официалното време у нас се ръководи от цезиевия часовник в сектор "Измерване на времето и честоти" към Националния център по метрология. Уредът се нарича "еталон" и при него отклонението е нищожно - в порядъка на 1 секунда по 10 на минус 9-а степен на ден. Това прави общо 1 секунда закъснение или избързване на всеки 300 000 години.

1955 г.

Правителството на Великобритания обявява план, според които, от 1961 г. заплатите на жените трябва да се изравнят с тези на мъжете.

Умира Сергей Иванович Вавилов - руски учен - физик и общественик, академик (1932 г.). Роден е на 24 март 1891 г. в Москва. Председател е на академията на науките на СССР (1945-1951 г.). Основните му научни изследвания са проблемите на физическата оптика, особено по изучаване природата на луминисценцията. Извежда закон, обобщаващ и поправящ известния закон на Стокс. Под негово ръководство П. А. Черенков открива светенето на чисти течности под действието на радиоактивно излъчване (т. нар. излъчване на Черенков - Вавилов).

1949 г.

Публикувано е съобщение за образуването на СИВ. Съветът за икономическа взаимопомощ е междуправителствена организация за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Тя е основана от България, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. По-късно се присъединяват Албания (до 1961 г. ), ГДР, Монголската народна република, Куба, Виетнам. Съществува до 1991 г.

1949 г.

В Израел се провеждат първите парламентарни избори.

Съгласно решението на Общото събрание на ООН от 29 ноември 1947 г. намиращата се под мандата на Великобритания Палестина е обявена за независима. Нейната територия е разделена на 2 самостоятелни държави - арабска и еврейска. На 14 май 1948 г. е провъзгласена независимата държава Израел. Министър-председател е Д. Бен Гурион. През 1956 г. участва във войната по време на Суецката криза. По време на т. нар. Шестдневна война Израел извършва агресия срещу Египет, Сирия и Йордания. Окупира Синайския полуостров, западния бряг на р. Йордан, ивицата Газа, Източен Йерусалим и Голанските възвишения. Отказва да изпълни резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за политическо решаване на Близкоизточния въпрос. През 1979 г. в Кемп Дейвид, САЩ, са подписани 3 споразумения между Израел и Египет под егидата на САЩ. Израел изтегля войските си от Синай (1982 г.). Следва нова агресия срещу Ливан (1982 г.). Една четвърт от територията на Ливан е окупирана. Сключената коалиция (1984 г.) между политическия блок "Маарах" и блока "Ликуд" за национално единство през 1990 г. се разпада. През 1995 г. министър-председателят И. Рабин е убит. Изборите за Кнесет (парламент) през 1996 г. са спечелени от "Ликуд". Съставено е правителство начело с Б. Нетаняху.

1947 г.

Американският престъпен бос Ал Капоне умира от сифилис. Алфонcо Габриел Капоне е мафиотски бос с неаполитански произход. Роден в Ню Йорк през 1899 г. Започва кариерата си в Бруклин, след което се мести в Чикаго, където се превръща в глава на Американската мафия. Към края на 1920 г. ФБР го поставя в листата на "най-търсените" престъпници. През 1931г. Ал Капоне е обвинен и осъден от федералните за укриване на доходи. Криминалния живот на Ал Капоне започва още като тийнейджър. Напуска училище четиринадесет годишен след като се сбива с учител. Работи каквото намери и след известно време се присъединява към известната банда "Пет пункта" оглавявана от Франки Йел. По това време Капоне започва работа като барман и охрана в заведението на Йел. Там той получава прякора си "Белязания" след бой с ножове. Дясната му буза е дълбоко порязана от Франк Галукио. През 1918 г. Капоне се жени за Мей Колин, ирландско момиче, което му ражда син същата година, Албърт "Сони" Франсис Капоне. През август 1934 г. Ал Капоне е изпратен в Алкатрас.

1942 г.

Тайланд обявява война на САЩ и Англия.

1938 г.

Роден е Владимир Семьонович Висоцки - популярен руски актьор, певец и композитор. Завършва театралната студия "Вл. Немирович-Данченко" при МХАТ (1960 г.). Работи в театър "Пушкин" (1960-1963 г.), "Театър на миниатюрата" (1963-1964 г.) и в театър "Таганка" (1964-1980 г.). Снима се в киното ("Мястото на срещата не се променя", 1979 г.). Пише активно стихове (повече от 800), които изпълнява в съпровод на китара. Утвърждава се като бард, чужд на сладникаво-сантименталния шлагер. Има издадени 10 албума в Русия (3 в "Балкантон"), а през 1987 г. започват да излизат неговите неиздавани записи (до момента 12 албума). Владимир Висоцки умира през 1980 г. в Москва.

1928 г.

Роден е Едуард Амвросиевич Шеварднадзе - грузински държавник и политик. Завършва Историческия факултет на Кутаиския педагогически институт (1960 г.). Секретар е на районен партиен комитет, заместник-министър, министър на вътрешните работи на Грузия, първи секретар на ЦК на Грузинската комунистическа партия. Министър е на външните работи на СССР (бивш) (юли 1985-1991 г.). Президент е на Република Грузия (от 1991 г.).

1926 г.

Американският хирург Б. Мойнихан пръв стига до извода, че тютюнопушенето може да предизвика рак.

1920 г.

Умира Амедео Модилиани - италиански живописец и скулптор, представител на Парижката школа. Роден е на 12 юли 1884 г. в Ливорно. Учи в Художествената академия във Флоренция. От 1906 г. живее в Париж. Изпитва влиянието на творчеството на А. дьо Тулуз-Лотрек, П. Сезан, П. Пикасо, на африканската пластика. Като скулптор се изгражда под въздействието на К. Бранкузи, има предпочитание към опростените геометрични форми и удължените пропорции (“Глава", 1913 г., Галерия “Тейт", Лондон). Картини: портрет на Л. Зборовски, 1917 г., художествения музей в Сан Паоло; “Елвира", 1919 г., частна сбирка, Берн; “Жена от народа", колекция на А. Хамър, САЩ и др.

1919 г.

Антантата одобрява план за създаването на Общество на народите. Обществото на народите, известна и като Лига на нациите, е международна организация, съществувала между Първата и Втората световна война. Нейните цели са понижение на степента на въоръженост, разрешаването на международни спорове и подобряването на световното благосъстояние.

Дипломатическата философия на Обществото представлява фундаментална промяна в мисленето, в сравнение с предходните сто години. Създаденият на Виенския конгрес (1815 г.) модел разглежда Европа като поле на съюзи между националните държави, създавайки баланс на силите, поддържан от силни армии и тайни споразумения. Според новата концепция Обществото на народите функционира като правителство на правителствата, като разрешава спорове между отделните държави по открит и правно ориентиран начин. Идеята за създаването на Обществото е на американския президент Уудроу Уилсън, но САЩ, както и много други страни, никога не се присъединяват към организацията.

Лишено от собствени въоръжени сили и зависимо от Великите сили за налагане на решенията си, Обществото на народите трудно се справя със задачите си. След няколко забележителни успеха и други първи провали, Обществото в крайна сметка се оказва неспособно да предотврати агресията от страна на фашистките страни през 30-те години. Началото на Втората световна война показва, че Обществото се е провалило в основната си цел - предотвратяване на мащабен военен конфликт. Организацията на обединените нации (ООН) заменя Обществото на народите с по-голям успех, като наследява някои негови агенции и организации.

1919 г.

В Ню Йорк е открит най – големият в света хотел – “Пенсилвания". Сградата разполага с 2200 стаи.

1917 г.

Английският крайцер “Лоурентик", превозващ 3211 къса злато, се натъква на немска мина в Ирландско море. Загиват 350 души.

1915 г.

Александър Бел провежда първият трансамерикански телефонен разговор по линията Ню Йорк – Сан Франциско.

1913 г.

В хода на Балканската война турското командване прави опит за десант при Подима на Черно море от няколкостотин души с цел да отвлече вниманието от Галиполи и Шаркьой.

1912 г.

Експедицията на норвежкия полярен изследовател Руал Амундсен благополучно се завръща в базата си от Южния полюс, който те първи достигат през декември предишната година.

Руал Амундсен е норвежки полярен изследовател. Пръв преминава през Северозападния морски път от остров Гренландия до полуостров Аляска (1903-1906 г.; с кораб "Йоа"). Установява посоката на изместване на северния магнитен полюс. Пръв достига Южния полюс на 14 декември 1911 г., с кораба "Фрам". Осъществява през 1926 г. трансарктичен полет с дирижабъла "Норвегия". Загива със самолет при търсене на италианската експедиция на У. Нобиле в Арктика. На Амудсен са наречени море в Тихия океан, залив и котловина (в Северния Ледовит океан), ледник и планина (в Антарктида).

1905 г.

В Южна Африка, край град Претория е намерен най-големият диамант в света - "Кулинан", тежащ 3106 карата (621 г).

1902 г.

В Русия е отменено смъртното наказание.

1892 г.

Умира Константин Николаевич - руски велик княз, втори син на император Николай II, брат на император Александър II, генерал-адмирал (1831 г.). Роден е на 21 септември 1827 г. в Петербург. Ученик е на адмирал Ф. П. Литке. От 1850 г. е член на Държавния съвет и председател на Комитета за преразглеждане на морския устав. От 1853 г. изпълнява задълженията на началник на Главния морски щаб, а през 1853-1881 г. управлява Морското министерство. Заема умерено либерални позиции. От 1857 г. е член на секретния Комитет по селските работи (от 1860 г. – председател на Главния комитет по селските работи). Участва в подготовката по отменяне на крепостното право. През 1862-1863 г. е наместник на Полското кралство. През 1865-1881 г. е председател на Държавния съвет.

1878 г.

Първата в света Катедра по теоретическа физика е открита в Лейденския университет (Холандия).

1874 г.

Роден е Уилям Съмърсет Моъм - английски писател белетрист и драматург, космополит. Първите му романи са “Лайза от Ламбет" (1889 г.) и “Мисис Крадък" (1902 г.). С течение на времето става един от най-известните и богати писатели в света. По време на Първата световна война е преводач във Франция. Известно време е сътрудник на “Интелиджънс Сървис" и работи в Русия. Пиеси:“Корабокрушенци", “Човек на честта", “Лейди Фредерик", “Смит", “Обетована земя", “Кръгът", “Мисис Дот", “Джак Стро" и др. (до нас са достигнали 29 пиеси, останалите изгаря). “Magnum opus" на Моъм е полуавтобиографичният роман “Души в окови" (1915 г.). Следват “Луна и грош" (1919 г.), “Цветният воал" (1925 г.), “Сади Томпсън" (1928 г.), “Вино и баници", “Театър" (1937 г.), “Равносметка" (1938 г.), “Коледна ваканция" (1939 г.), “Тогава и сега" (1946 г.) и др. През 20-те години писателят се утвърждава като майстор на късия жанр. Издава разкази и повести. Умира на 16 декември 1965 г.

1866 г.

Роден е Емил Вандервелде - белгийски политик, юрист, социалист. Професор е по политикономия в Брюкселския университет (1824 г.). Ръководител е на Белгийската работническа партия от средата на 90-те години. Председател е на социалистическото бюро на Втория интернационал (от 1900 г.). Министър е в различни правителства през периода 1914-1937 г. Умира на 27 декември 1938 г. в Брюксел.

1858 г.

За първи път е изпълнен “Сватбеният Марш" на Менделсон.

Менделсон е германски композитор, диригент и пианист. Роден е на 3 февруари 1809 г. Представител е на романтизма. Основоположник е на програмната концертна увертюра - "Сън в лятна нощ"; Концерт за пиано и оркестър, Концерт за цигулка и оркестър, "Шотландска симфония", "Италианска симфония", клавирни пиеси и сонати, квартети, кантати и др. През младите си години Менделсон работи, като следва класическите традиции в музиката. На 20 годишна възраст Менделсон изпълнява за първи път “Страстта на Стенли Матюз" – 80 години след смъртта на известния артист. През октомври 1830 г. той предприема продължително турне из Италия. Неговата “Италианска симфония" е вдъхновена от нещата, които му се случват по време на пътуването. След завръщането си Менделсон става диригент и създава Лайпцигската Консерватория. Сбирката известна като Lieder ohne Wort, състояща се от 49 къси пиеси за пиано, композирани за начинаещи пианисти е един от последните му шедьоври, които Менделсон оставя на света.



1852 г.

Умира Фадей Фадеевич Белинсхаузен - руски мореплавател, адмирал. Роден е на 20 септември 1778 г. Участник е в първото руско околосветско пътешествие с кораба "Надежда" под командването на И. Ф. Крузенщерн (1803-1806 г.). Ръководи околосветската експедиция с корабите "Восток" и "Мирнûй" (с командир М. П. Лазарев), която е изпратена в Антарктика, за да проникне максимално в южната полярна зона (1819-1821 г.). През 1819 г. открива няколко острова в антарктическите части на Атлантическия океан. През януари 1820 г. експедицията му открива Антарктида, като се доближава до нея, достигайки 69° 21' ю. ш. и 2° 14' з. д. (съвременния шелфов ледник Белинсхаузен). През 1821 г. открива остров, който нарича Петър I, и бряг, наречен на името на Александър I. Експедицията открива острови в тропическите райони на Тихия океан и през август 1821 г. , след 751-дневно пътешествие, се завръща в Кронщат. От 1839 г. е военен губернатор на града. Името му носят: море в Тихия океан, нос в Юж. Сахалин и остров в архипелага Туамоту.



1851 г.

Роден е Арне Гарборг - норвежки писател, представител на либералното културно движение "Млада Норвегия". Автор е на реалистичния роман "Селски студенти" (1883 г.), "Уморени души" (1891 г.), "При мама" (1810 г.). Превежда "Одисея" на норвежки език (1918 г.). Умира на 14 януари 1924 г. в Лабротен.



1
832 г.

Роден е Иван Иванович Шишкин - руски художник, един от най-големите майстори на реалистичните пейзажи. Учи в Московското художествено училище за живопис и скулптура (1852-1856 г.) и в Петербургската художествена академия (1856-1865 г.). Академик (от 1865 г.), професор (1873 г.) и ръководител на пейзажно ателие (1894-1895 г.) в Петербургската художествена академия. Член-учредител е на Дружеството на подвижните художествени изложби (т. нар. передвижници). В началото на творчеството си се увлича от традициите на романтичния пейзаж (“Изглед към остров Валаам", 1858 г., Киевски музей на руското изкуство). След 1860 г. горският пейзаж и полето, стават главна тема на творчеството му. В началото включва много подробности от пейзажния мотив (“Сечене на гора", 1867 г., Третяковска галерия), “Ръж", 1878 г., “Пшеница", 1879 г. - и двете в Третяковската галерия. Разкрива поезията на руският ландшафт, като използва повествователни елементи (“Утро в боровата гора", 1889 г.) Умира на 20 март 1898 г.



1799 г.

В САЩ е патентована механичната сеялка.

1791 г.

С Конституционния акт на Канада се основават две провинции : Горна Канада (Онтарио) и Долна Канада (Квебек).



1736 г.

Роден е Жозеф Луи Лагранж - френски математик и астроном, член е на Парижката академия на науките (1772 г.). На 19-годишна възраст е професор в Торинската артилерийска школа. На 28-годишна възраст се прочува с теорията си за трептенията на Луната около оста й, а скоро след това - и с бележитата си теория за сателитите на планетата Юпитер. През 1766 г. става председател на Берлинската академия, а по-късно се установява в Париж (1787 г.). От 1795 г. е професор в Екол Нормал, а от 1797 г. - професор в Политехниката. Автор е на трудове по вариационно смятане, математически анализ, астрономия, теория на числата и др. Умира на 10 април 1813 г. в Париж.



1701 г.

Петър І издава указ за създаването на първото в Русия училище за Навигационни науки.

1627 г.

Роден е Роберт Бойл - английски физик и химик. Усъвършенства пневматичната машина и открива поглъщането на кислорода при горенето. През 1622 г. Бойл формулира закон за идеалния газ (Закон на Бойл-Мариот) . Законът гласи , че произведението на обема на дадена маса идеален газ и неговото налягане е постоянно при постоянна температура. При постоянна температура обемът на дадена маса газ е обратно пропорционален на налягането. Роберт Бойл умира на 31 декември 1691 г.

1533 г.

Английският крал Хенри VIII тайно се бракосъчетава с Ан Болейн, за което впоследствие е отлъчен от църквата.

Хенри VIII е английски крал от 1509 г. от династията Тюдори. Син е на Хенри VII. При него започва Реформацията в Англия. Предизвиква схизма на църквата в Англия поради отказа на папата да анулира брака му с Катерина Арагонска. След като я отстранява през 1533 г., се провъзгласява за глава на англиканската църква. Провежда секуларизация на манастирите. Издава закони против експроприацията на селските земи. След като обезглавява през 1536 г. Ана Болейн, Хенри VIII сключва брак с Дж. Сиймор (майката на Едуард VI), Ана Клевска, Катерина Хоуард (екзекутирана през 1542 г.) и Катерина Пар.



1479 г.

С Константинополския договор е прекратена 15-годишната война между Венеция и Турция.