През 2003 г. на 20 март в 4 : 35 часа сутринта първите ракети и бомби на САЩ поразяват цели в Багдад. Това става около 90 минути след изтичане на 48-часовия ултиматум, с който Саддам Хюсеин е призован да напусне страната и да предотврати военния конфликт. Почти едновременно с това американският президент Джордж Буш прави телевизионно обръщение, в което обявява началото на войната. През 1933 г. - нацистите създават концлагерът "Дахау". През 1815 г. започват Стоте дни на Наполеон. На 20 март са родени: Състезателят по кану-каяк Николай Бухалов, актьорът Уилям Хърт, норвежкият драматург Хенрих Ибсен. На тази дата умират легендарният футболен вратар Лев Яшин,  и унгарският политически деец Лайош Кошут. 

  

2018 г.  

Ракета от Източна Гута удря голям пазар в Дамаск. 35 души са убити, а други 20 са ранени.  

При друга атака в анклава загиват 15 деца и 2 жени. Ударено е училище, даващо убежище на семейства.  

 

 

2018 г. 

19 души загиват, а 21 са ранени, след автобусна катастрофа във Филипините. Трагедията става факт, след като автобусът пада от скала в пропаст. 

 

 

 

2018 г.  

Делегации от Северна Корея, Южна Корея и САЩ се срещат в Хелзинки. В преговорите участват по шестима участници от всяка страна. На срещата присъстват и наблюдатели от ООН и Европа. Целта е подготовката на среща на високо равнище между двете корейски държави и обсъждане на среща на президента на САЩ Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. 

 

 

2018 г.  

Бившият френски президент Никола Саркози е задържан и разпитван във връзка с разследване дали убитият либийски лидер Муамар Кадафи е финансирал предизборната му кампания през 2007 г. 

 

 

2018 г.  

Службата за правата на човека на ООН публикува доклад за ситуацията в Турция, след като властите получават извънредни правомощия след опит за преврат през юли 2016. 

"Редовните удължавания на извънредното положение в Турция доведоха до дълбоки нарушения на човешките права срещу стотици хиляди хора", гласи заключението на службата.  

От министерството на външните работи на Турция окачествяват доклада на ООН като "безпочвени твърдения припокриващи се с пропагандите на терористичните организации". 

 

 

2018 г.  

Πpeзидeнтът нa CAЩ Дoнaлд Tpъмп зaбpaнява нa aмepиĸaнcĸитe ĸoмпaнии и гpaждaни дa изпoлзвaт ĸpиптoвaлyтaтa нa Beнeцyeлa. 

 

 

2018 г.  

Правосъдният министър на Норвегия Силви Листхауг подава оставка на фона политическа криза, до която се стига, след като на 9 март министърът на правосъдието публикува в страницата си във Facebook снимка, на която се виждат група ислямисти с черни маски, придружавана от текста "За Работническата партия правата на терористите са по-важни от националната сигурност". 

 

 

2015 г. 

При самовзривяване на терористи от клон на "Ислямска държава“ в две джамии в столицата на Йемен Сана загиват 142-ма души, а над 350 са ранени. Атентатът е извършен срещу хуситите превзели Сана септември 2014 г. с предполагаемата подкрепа на Иран и на сваления от власт през 2012 г. бивш дългогодишен диктатор Али Абдула Салех. 

 

 

2015 г. 

Наблюдения извършени с летящата обсерватория SOFIA доказват, че материалът от който се образуват планетите се изхвърля при взривовете на свръхнови. 

 

 

2014 г. 

Държавната Дума на Русия приема закон за приемане на Крим в РФ. 

 

 

2013 г. 

Почина президентът на Бангладеш Зилур Рахман. 

 

 

2012 г. 

В микроблогове в Китай се появяват съобщения за концентрация в Пекин на големи отряди от военна полиция обкръжаващи важни обекти в Чжунанхай - район в Пекин, в който живеят китайските лидери. Оглавяващият апарата на Обществена сигурност Джоу Йонгканг чрез въоръжената полиция се опитва да арестува лидерите президентът Ху Джинтао и премиерът на Държавния съвет Уен Джябао, но превратът е предотвратен. Джоу Йонгканг е девети в йерархията на Китайската комунистическа партия и член на Постоянен комитет на Политбюро, известен с преследването на практиката Фалун Гонг и изпращането на войски в Тибет след протестите свързани със самозапалване на монаси. 

 

 

2012 г. 

В 12.02 часа местно време земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер на дълбочина 17,5 км е регистрирано в щата Оахака, Мексико. Малко след първия следва и втори, по-слаб трус с магнутуд 5,1 по скалата на Рихтер. Не се съобщава за сериозни щети. Пострадали са около 500 жилищни сгради - някои от тях са разрушени. Не са регистрирани човешки жертви. 

 

 

2012 г. 

На конференция в Делхи генералната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард заявява, че световната финансова система започва да излиза от кризата. 

 

 

2012 г. 

Правозащитната неправителствена организация Хюман Райтс Уоч призовава властите в Русия да отстояват правото на мирни демонстрации и да освободят стотината опозиционни дейци, арестувани по време на манифестациите в Москва предната седмица. 

 

 

2012 г. 

При серия от взривове в иракските провинции Киркук и Кербала загинават 29 човека, а над 160 са ранени. 

 

 

2012 г. 

Финландия закрива посолството си в Сирия. 

 

 

2012 г. 

Според Дойче веле едно и също неизвестно лице е убило тримата тъмнокожи войници миналата седмица и трима ученици и един учител предишния ден във Франция. Еврейските и ислямски училища и учреждения в цялата страна са под засилена охрана. 

 

 

2011 г. 

Съединените щати, Франция, Канада и Великобритания започват военни действия в Либия. 

 

 

2007 г. 

Правоохранителните органи в Италия арестуват около 200 предполагаеми членове на неаполитанската мафия. В операцията взимат участие около хиляда души. Арестуваните принадлежат към два клана на мафията, специализирани в контрабандата на наркотици. 

 

2003 г. 

В 4 часа и 35 минути сутринта първите ракети и бомби на САЩ поразяват цели в Багдад. Това става около 90 минути след изтичане на 48-часовия ултиматум, с който Саддам Хюсеин е призован да напусне страната и да предотврати военния конфликт. Почти едновременно с това американският президент Джордж Буш прави телевизионно обръщение, в което обявява началото на войната. Два часа по-късно Садам Хюсеин се обръща към народа си, призовавайки към съпротива и обещавайки победа. Освен Багдад обект на американските бомбардировки през първите часове са и военни цели в южната част на страната край границата с Кувейт. 

 

 

2002 г. 

В Китай са открити останки от неизвестен вид динозаври. 

 

 

1995 г. 

Членове на сектата “Аум Шанрикьо" организират атентат в токийското метро. Вследствие на изпуснат нервно-паралитичен газ Зарин загиват 12 души, а повече от 5 хиляди са с натравяне. 

 

1987 г. 

САЩ одобряват използването на препарата AZT, доказал възможността да забавя развитието на СПИН. 

 

 

1969 г. 

Джон Ленън и Йоко Оно сключват брак в Гибралтар. 

 

 

1965 г. 

Американският борец за граждански права Мартин Лутер Кинг организира масов протест в щата Алабама. 

Мартин Лутър Кинг учи в колежа “Морхауз", в Крозбърската теологична семинария в Пенсилвания, в Бостънския университет и в Харвард. Става бакалавър по богословие и доктор по философия. След конкурс е назначен за пастор в голямата църква “Декстър" в Монтгомъри. Включва се в редица прояви на мирния протест срещу расовото неравенство през 50-те години. Получава Нобелова награда за мир през 1964 г. Застрелян е по време на реч на балкона на хотел “Лорейн" в Мемфис. През 1974 г., по време на църковна служба, до гроба му е убита и майка му - Олбърта Кинг. Посмъртно е награден с “Медала на свободата" (1977 г.). 

 

 

1950 г. 

Започват кинопрожекциите на "Калин Орелът". Това е първият игрален филм, създаден след 9 септември 1944 г. по едноименната пиеса на Никола Икономов. Режисьор е Борис Борозанов, а сценарист - Орлин Василев. Главната роля се изпълнява от Иван Димов. 

 

 

1945 г. 

Хитлер сваля Химлер от поста командващ групата армии “Висла". 

 

 

1933 г. 

Нацистите създават концлагера Дахау. Той е първият и най-продължително съществувал концлагер, основан от германските националсоциалисти. За 12 години през него минават над 200 000 човека от цяла Европа. Много от тях загиват от болести и недохранване, повечето - от жестокостите на СС. От 1940 г. лагерът разполага с малък крематориум, за елиминиране на телата на загиналите. Концлагерът е освободен на 29 април 1945 г. от американските войски. От 1965 г. е музей-паметник. 

 

 

1854 г. 

В САЩ е основана Републиканската партия. Тя е една от двете основни политически сили (заедно с Демократическата партия) в САЩ. Създадена е на основата на коалиции от промишлено-търговската буржоазия от североизточните щати и други социални слоеве, борещи се за ликвидиране на политическата власт на робовладелската олигархия от Юга. Борбата между Републиканската партия и Демократическата партия отразява противоречията между развиващия се на Север капитал и робовладелската система на Юга. Президенти на САЩ от Републиканската партия: А. Линкълн, Е. Джонсън, У. Гранд, Р. Б. Хейс, Дж. Харфийлд, Ч. А. Артър, Б. Харисън, У. Маккинли, Т. Рузвелт, У. Х. Тафт, У. Хардинг, К. Кулидж, Х. Хувър, Д. Айзенхауер, Р. Никсън, Дж. Форд, Р. Рейгън, Дж. Буш. Партията има най-голямо влияние в североизточните райони, Средния запад и западните райони на САЩ. След Втората световна война става важен фактор и в някои южни щати. Щабквартирата на Националния комитет на партията се намира във Вашингтон. Печатни органи: "Форест мънди", "Кънтри лайн" и "Комън сенс". Емблема - слон. 

 

 

 

1852 г. 

Публикувана е книгата на Хариет Бичър Стоу “Чичо Томовата колиба". С романа си писателката допринася за разгръщане на движението за премахване на робството в САЩ. В "Ключ към Чичо Томовата колиба" тя публикува много документи против робството. 

 

 

1833 г. 

Излиза първото пълно издание на поемата “Евгений Онегин", на А. С. Пушкин. 

Александър Сергеевич Пушкин е роден на 26 май 1799 г. През 1817 г. завършва Царскоселския лицей, където пише първите си стихове. След това постъпва в иностранната колегия. Написва поемата "Руслан и Людмила" и става известен с редица памфлети, сатири, епиграми и други стихотворения, едно от които е причина да бъде изпратен в Екатеринослав. Посещава Кавказ, отправя се за Крим, пребивава в Кишинев и Одеса. През този период на полузаточение (1820-1824 г.) изучава Байрон и под негово влияние написва поемите "Кавказки пленник", "Бахчисарайски фонтан" и започва романа си в стихове "Евгений Онегин". Заради една епиграма Пушкин е преместен в бащиното си имение в с. Михайловское (бивша Псковска губерния), където завършва поемата си "Цигани", написва "Борис Годунов" и 4 глави от "Евгений Онегин". По-късно живее в Москва и в Петербург. През 1830 г. се жени за Наталия Гончарова и се установява окончателно в Петербург. От този период са поемата "Полтава", драматическите творби "Скъперникът рицар", "Русалка", "Моцарт и Салиери", "Повестите на Белкин", повестта "Капитанска дъщеря" и др. Умира на 29 януари 1837 г., след като е ранен смъртоносно по време на дуел. 

 

 

1815 г. 

Наполеон Бонапарт влиза в Париж, след като е избягал от заточение на о. Елба. Започват Стоте дни на Наполеон. 

Наполеон Бонапарт е роден в гр. Аячо, остров Корсика. Издига се във френската армия по време на Великата френска революция и във войните на Директорията. През своята военна кариера Наполеон печели повече от 60 сражения. По време на похода в Италия (1796-1797 г.) се проявява като талантлив генерал и добър дипломат. В годините 1798-1799 г. организира и командва египетския поход, разбива турската армия, завладява Египет и Сирия и организира административната и данъчната система в завладените територии. На 9 ноември 1799 г. извършва държавен преврат и ликвидира Директорията. Става пръв консул и като такъв съсредоточава в ръцете си цялата власт. През 1804 г. се обявява за император и установява абсолютистки режим. Води непрекъснати завоевателни войни и подчинява почти цяла Западна и Централна Европа. През 1812 г. нахлува в Русия, но е разгромен. Претърпява поражение в решителната Лайпцигска битка през 1813 г., принуден е да се отрече от престола през април 1814 г. и е заточен на остров Елба. През пролетта на 1815 г. напуска о-в Елба и се завръща във Франция. Настъпва периодът на т. нар. "100 дни". Възстановяването на монархията във Франция е премахнато. След поражението при Ватерлоо на 18 юни 1815 г. повторно се отрича от престола. Заточен е на остров Света Елена, където умира. След смъртта му са публикувани неговите "Мемоари от остров Света Елена" и "Мемоари", продиктувани по време на заточението. 

 

 

1808 г. 

По време на Руско-шведската война (1808-1809 г.) Александър I обявява с манифест присъединяването на Финландия към Русия като Велико княжество. Руско-шведската война завършва на 17 септември 1809 г. в гр. Фридрихсхайм, с подписването на Фридрихсхаймския мирен договор. Съгласно клаузите на договора Швеция се задължава да се откаже от съюза с Великобритания, да сключи мирни договори с Дания и Франция и да се присъедини към континенталната блокада. Финландия (заедно с Аландските острови) се присъединява към Русия. Руското правителство се задължава да запази нейните предишни закони. 

 

 

1792 г. 

Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. Гилотината е механизъм с нож за обезглавяване на осъдени на смърт. Въведена е във Франция по време на Великата френска революция по предложение на лекаря Ж. Гийотен. Механизмът бързо печели популярност сред парижани, които намират обезглавяването на благородници за първокласно забавление. Съоръжението излиза от експлоатация през 1981 г., когато във Франция е отменено смъртното наказание. 

 

 

1697 г. 

Започва обиколката на Петър І из Западна Европа, известна като Великото посолство. Неговата свита се състои от 250 човека, сред които и някои млади дворяни, които трябва да изучат военното дело и корабостроенето. Пътят на посолството минава през Рига и Кьонигсберг до Холандия, която по това време е най-голямата морска държава в Европа, и Англия. От Англия посолството се връща в Холандия, след което посещава Виена. Освен преговорите и изясняването на съотношението на силите в Европа Петър І отделя много време за изучаване на корабостроенето, военното дело, за запознаване със съвременната военна техника, с различните страни от живота в европейските страни. Той посещава корабостроителници и арсенали, манифактури и училища, монетни дворове и крепости, театри и музеи, парламенти. В продължение на няколко месеца самият Петър І работи като дърводелец в корабостроителницата на Ост-Индийската компания в Холандия, усвоявайки корабостроенето, за което получава диплома за корабен дърводелец. Построеният с негово участие кораб "Петър и Павел" няколко пъти пътува до Остиндия. По време на Великото посолство Петър І разбира, че антитурската коалиция се е разпаднала, но се е създала благоприятна външнополитическа ситуация за борба за Балтика, тъй като най-големите европейски държави са заети с предстоящата война за испанското наследство (1701— 1714 г.) - борба за обширните испански владения в Европа и Америка поради липсата на пряк наследник след смъртта на испанския крал Карл II. Петър І добре разбира, че именно през Балтийско море е възможно установяването на стабилни връзки с развитите страни на Европа. През лятото на 1698 г. Петър І е принуден да прекъсне пътуването си. Във Виена той получава вест за нов метеж на стрелците в Москва. 

 

 

1602 г. 

Основана е холандската Ост-Индийска компания, която за кратко време успява да монополизира търговията със страните на Югоизточна Азия и Далечния изток. Компанията разполага с огромни парични средства и има собствени войски. Изгражда свои опорни пунктове в Индия, Индонезия, Цейлон, Тайван, Малака, Молукските острови. През 1621 г. е създадена и Вест-Индийската компания, която търгува със страните от Америка и Западна Африка. 

 

 

 

На тази дата са родени: 

 

1950 г. 

Роден е Уйлям Хърт - американски актьор. Придобива известност на театралната сцена с участието си в “Малката Алис" (1973 г.), “Хенри IV" (1978 г.), “Хамлет" (1978 г.), “Хърли Бърли" (1985 г.). В киното дебютира в “Телесна топлина" през 1981 г. Филмография: “Променливи състояния" (1981 г.), “Очевидецът" (1982 г.), “Паркът “Горки" (1983 г.), “Големият студ" (1983 г.), “Целувката на жената-паяк" (1985 г., “Оскар"), “Деца, забравени от бога" (1986 г.), “Телевизионни новини" (1987 г.), “Турист по неволя" (1988 г.), “Лунната жена" (1988 г.), “Неудобният свидетел" (1989 г.), “Алис" (1990 г.), “Докторът" (1991 г.), “До края на света" (1991 г.), “Животът продължава" (1991 г.), “Вторият най-добър" (1993 г.), “Процес на справедливост" (1994 г.), “Дим" (1995 г.), “Джейн Еър" (1996 г.), “Обичан" (1997 г.), “Истинските неща" (1998 г.), “Съншайн" (1999 г.), “Изкуствен интелект" (2001 г.), “Вечният Тък" (2002 г.), “Куфарите на Тулс Лупер" (2003 г.). 

 

1904 г. 

Роден е Берес Фредерик Скинър - американски психолог и философ, водещ теоретик на съвременния бихевиоризъм. Професор в Харвардския университет. Развива идеите на Е. Торндайк и Дж. Уотсън. Разработва методите на изследване на външното поведение в противовес на изследванията, основаващи се на интроспекционизма. Критикува механистичната схема на поведение (стимул - реакция). Теорията му за “оператното обуславяне" отчита ролята на обратната връзка със средата и наред с фактора на въздействието и ответната реакция откроява “подкрепящите последствия", т. е. съпътстващите приспособленчески модификации на организма, формиращи репертоара на поведението. На тази основа Скинър се стреми да развие своеобразна философска теория, която да обясни човека и обществото от сциентистки позиции. Идеите на Скинър предизвикват резки критики от страна на хуманистично настроените учени, които сравняват социалния му проект с антиутопиите на Дж. Оруел и О. Хъксли. 

 

1890 г. 

Роден е Бениамино Джили - италиански оперен певец (тенор), един от големите майстори на белкантото. Учи пеене в Академията "Санта Чечилия" в Рим, възпитаник е на А. Котони и Е. Розати. Дебютира на оперната сцена в Ровиго през 1911 г. Пее в театрите на много италиански градове. През 1920-1932 г. е солист на "Метрополитен опера" в Ню Йорк. Гастролира с голям успех на редица световни сцени. От 1954 г. преустановява участието си в опери и започва да изнася концерти. Сред по-известните му партии са: Неморино ("Любовен елексир" от Доницети), Лионел ("Марта" от Флотов), Дьо Грие ("Манон" от Масне), Лоенгрин ("Лоенгрин" от Вагнер), Радамес ("Аида" от Верди), Канио ("Палячи" от Леонкавало), Туриду ("Селска чест" от Маскани). Участва в много музикални филми. Умира на 30 ноември 1957 г. в Рим. 

 

 

1884 г. 

Роден е Филип Франк - австрийски философ и физик, представител на неопозитивизма. От 1912 г. преподава теоретична физика в Пражкия университет. През 1938 г. емигрира в САЩ (Харвардския университет). Възгледите му се оформят под влияние на идеите на Мах, Дюем, Поанкаре. През 1920-1930 г. участва в дейността на Виенския кръжок, като се занимава с философски анализ на изходните понятия на физиката (главно в теорията на относителността), а също с логическия анализ на структурата на физичното знание, с критика на витализма в биологията. Като се опира на принципа на верификацията, доказва безсмислието на метафизичните структури в науката. През 30-те години се отдръпва от строгите неопозитивистки канони и обръща внимание на ролята на метафизиката (философията) както в науката, така и в системата на културата въобще. 

 

 

1854 г. 

Роден е Лео Таксил (псевдоним на Габриел Антоан Жоган-Пажес) - френски журналист. Получава възпитание при йезуитите, но през 1879-1885 г. публикува редица антирелигиозни сатири. През 1885 г. се разкайва и се връща в лоното на Католическата църква. По поръка на висшите църковни кръгове критикува масоните, смятани от папа Лъв ХIII за най-опасните врагове на Църквата. Автор е на книги за масоните и техните връзки с дявола. През 1897 г. неочаквано за Църквата Таксил публично заявява, че всичко написано от него за масоните е мистификация, съчинена от него и неколцина помощници за разобличаване на църковния обскурантизъм. Отлъчен е от църквата. Лео Таксил е автор на “Свещеният вертеп" (1880 г.), “Забавна Библия" (1882 г.), “Забавно евангелие, или Животът на Иисус" (1884 г.) и др. 

 

 

1828 г. 

Роден е Хенрих Ибсен – норвежки драматург. Първите си стихове и драмата "Катилина" публикува през 1844 г. докато работи като помощник аптекар. В периода 1852-1857 г. ръководи в Берген първия национален норвежки театър. От 1857 г. до 1862 г. е директор на Норвежкия театър в Кристиания. В периода 1864-1891 г. живее в Рим, Дрезден, Мюнхен. Автор е на драмите "Борбата за престола" (1864 г.), "Император и галилеянин" (1873 г.) и пиесите "Стълбове на обществото" (1877 г.), "Куклен дом" (1879 г.), "Призраци" (1881 г.), "Враг на народа" (1882 г.), "Дивата патица" (1884 г.), "Росмерсхолм" (1886 г.), "Морската жена" (1888 г.), "Хеда Габлер" (1891 г.), "Майстор Солнес" (1892 г.), "Малкият Ейолф" (1894 г.), "Иун Габриел Боркман" (1896 г.), "Когато ние, мъртвите, се пробудим" (1900 г.). 

 

 

На тази дата умират:

 

 

1990 г. 

Умира Лев Яшин - руски футболист, вратар. Играч на “Тушино" (1945-1948 г.) и “Динамо" - Москва (1948-1970 г.). Шампион на страната за 1954 г., 1955 г., 1957 г., 1959 г., 1963 г. и носител на купата през 1953 г., 1967 г., 1970 г. Изиграл е общо 813 мача, от които 326 - за първенство. В националния отбор има 78 участия в периода 1954-1967 г. Участник е в четири Световни първенства (1958 г., 1962 г., 1966 г., 1970 г.), като на последното е резерва. Олимпийски шампион през 1956 г., европейски първенец през 1960 г. и вицешампион през 1964 г. Многократно е включван в отборите на ФИФА и УЕФА, обявен е за футболист №1 на Европа за 1963 г. Прощалният му мач е на 27 май 1971 г. в Москва пред 103 000 зрители между “Динамо" и сборен световен отбор. Определен е за най-добрия вратар на всички времена. След приключване на състезателната си кариера работи в ръководството на “Динамо" и футболната федерация. За заслугите си към футбола е носител (приживе и посмъртно) на много отличия. През 1993 г. на негово име е учредена купа, която се връчва на най-добрия вратар на всяко световно първенство. 

 

 

1955 г. 

Умира граф Михай Кароли - унгарски политик. Роден е на 4 март 1875 г. във Фот, Унгария. Съставя кабинет през 1918 г., приема унгарската революция и сключва примирие със Съглашението. Председател е на Унгарската република (12 януари – 20 март 1919 г.). Отстъпва властта на болшевиките под ръководството на Бела Кун. Същата година емигрира. Връща се в Унгария през 1946 г. От 1947 г. до 1949 г. е посланик в Париж. 

 

 

1898 г. 

Умира Иван Шишинин - руски художник, един от най-големите майстори на реалистичните пейзажи. Учи в Московското художествено училище за живопис и скулптура през 1852-1856 г. и в Петербургската художествена академия през 1856-1865 г. Академик от 1865 г., професор от 1873 г. и ръководител на пейзажно ателие през 1894-1895 г. в Петербургската художествена. академия. Той е член-учредител на Дружеството на подвижните художествени изложби (т. нар. передвижници). В началото на творчеството си се увлича от традициите на романтичния пейзаж (“Изглед към остров Валаам", 1858 г.). След 1860 г. започва да изобразява руски горски пейзаж и полето. Творби: “Сечене на гора" (1867 г.), “Ръж" (1878 г.), “Пшеница" (1879 г.), “Утро в боровата гора" (1889 г.), “Корабна гора" (1898 г.), “Борова гора". 

 

 

1894 г. 

Умира Лайош Кошут - унгарски политически деец, републиканец и демократ, един от главните организатори на борбата на унгарския народ по време на революцията през 1848-1849 г. Водач на либералната опозиция от 30-те години на ХIХ в. Повежда борбата за освобождението на народа си от властта на Хабсбургите. За дейността си е осъден от австрийците на четири години затвор през 1837 г. След избухването на въстанието в Пеща през 1848 г. е министър на финансите в първото унгарско правителство. На 2 май 1849 г. е избран за президент на независима Унгария. След поражението на революцията емигрира в Турция, а по-късно живее в САЩ, Англия и Италия. Амнистиран през 1867 г. Отказва да приеме дуалистичната Австро-Унгарска империя. 

 

 

1883 г. 

Умира Николай Гербел - руски поет, преводач, издател. Известен е неговият стихотворен превод на "Слово о полку Игореве" (1854 г.). Гербел е близък до литературния кръг на списание "Съвременник". Превежда на руски език в стихове съчиненията на Шекспир, Шилер, Гьоте, Байрон и др. 

 

 

1730 г. 

Умира Адриана Лекуврьор - френска актриса. Тя е роден на 5 април 1692 г. От 1717 г. играе в "Комеди Франсез". Участва в трагедиите на Корней и Расин и в комедиите на Молиер. С името й е свързан един от първите опити за реформиране на сценичния костюм. 

 

 

1413 г. 

Умира Хенри IV - крал на Англия от 1399 г., основател на династията Ланкастъри. Поддържа преврата на Ричард II през 1397 г., но въпреки това е изгонен. Прави десант в Англия през 1399 г. и оглавява метежа на лордовете от Северна Англия срещу Ричард II. Принуждава го да се отрече от престола, след което е провъзгласен за крал. Управлението му преминава в борба с метежите на едрите феодали, въстанията в Уелс и нашествията на шотландците. 

 

 

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

 

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.; 

 

Енциклопедия “Британика" (2004 г.); 

 

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.); 

 

Фамилна енциклопедия “Larousse"; 

 

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.; 

 

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

 

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

 

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

 

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.; 

 

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.; 

 

Българска военна история - БАН, 1989 г.; 

 

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.; 

 

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.; 

 

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.; 

 

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.; 

 

Исторически бюлетин – на “The New York Times"; 

 

Исторически бюлетин – на “The History Channel"; 

 

Исторически бюлетин – на “World of Quotes"; 

 

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;