Премиерът на Украйна Денис Шмигал се срещна с председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Те са обсъдили износа и транзита на украинско зърно. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на публикация на Денис Шмигал в Telegram.

Шмихал и фон дер Лайен са се срещнали в Бъкингамския дворец в Лондон, където пристигнаха за коронацията на Чарлз III.

Ръководителят на украинското правителство благодари за макрофинансовата подкрепа и помощта за възстановяване.

"Той повдигна въпроса за износа и транзита на украинска селскостопанска продукция през страните от ЕС. По-специално трудната ситуация, която възникна на ГКПП с Полша“, отбелязва Шмигал.

Според него Украйна и ЕС имат съвместни решения за преодоляване на този проблем и гарантиране на продоволствената сигурност в света, за която Украйна е гарант.

Медията припомня, че председателят на Европейската комисия информира, че е провела среща с премиера на Украйна. Според нея обаче темите на преговорите са били възстановяването на Украйна и по-нататъшната подкрепа на ЕС.

На 2 май Европейската комисия забрани вноса на четири украински селскостопански продукта в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Това са пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

По-рано заместник-министърът на инфраструктурата на Украйна Юрий Васков заяви, че споразумението за зърното е само временно решение на проблема и Украйна трябва напълно да деблокира пристанищата.

На свой ред страните от "Голямата седморка" призоваха за продължаване, пълно изпълнение и разширяване на споразумението за зърното с набор от нови продукти.