Износът на електроенергия от Украйна може да замени значителни количества руски газ, внасяни в момента в Европа. Това заяви премиерът на Украйна Денис Шмигал в Telegram след среща със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович в Брюксел, предава УНИАН.

"Износът на електроенергия от Украйна може да замести значителни обеми внос на газ от Русия. Повдигнах и въпроса за увеличаване на възможностите за износ на електроенергия от Украйна към ЕС. Сега капацитетът за търговия е 300 Мв, докато експортният ни потенциал е до 2000 Мв. Очакваме да увеличим обема на износа на електроенергия и ще бъдем благодарни за подкрепата на Европейската комисия“, написа министър-председателят.

Ръководителят на правителството също така отбеляза, че Украйна има най-големите газови хранилища и може да се превърне в "газовия сейф“ на Европа.

"Като се има предвид статута на кандидат, правителството е решено да ускори интеграцията в енергийния пазар на ЕС“, добави той.

В публикацията се отбелязва, че по време на срещата Шмигал и Шефчович са обсъдили засилването на санкциите срещу Русия и интеграцията на Украйна в енергийния пазар на ЕС.

"Сред бъдещите ни приоритети е въвеждането на пълно енергийно ембарго срещу Русия. Такива мерки вече са разработени от експертната група Ермак-Макфол и са предложени в пътната карта“, заяви министър-председателят на Украйна.