Премиерът на Украйна Денис Шмихал оценява спада на държавната икономика миналата година на повече от 30% и очаква растеж от 0,3% тази година. Това заяви той в интервю пред германското списание Der Spiegel.

"Според предварителните оценки спадът през 2022 г. е повече от 30%. Една трета от нашата икономика е изчезнала... Инфлацията е малко по-висока от 26%", отбеляза правителственият ръководител.

Той припомни, че много предприятия са били физически унищожени, например Азовстал, който беше един от водещите производители на метали в страната.

В същото време той определи като важно, че въпреки подобен спад украинската икономика е платила 10% повече данъци, отколкото през 2021 г. Служителят обясни това с факта, че предприемачите се чувстват отговорни и искат да подкрепят армията и страната.

"Всички данъци, които събрахме, отидоха за армията. Другата половина от бюджета се финансира благодарение на помощта на нашите партньори, по-специално Германия", отбеляза Шмихал. Той благодари на Германия за помощта, която оказва на Киев. По-специално за безвъзмездна помощ от 1 милиард евро и за стотици милиони евро заеми, за разходите за възстановяване на украинския енергиен сектор и други области.

Оценявайки перспективите за 2023 г., ръководителят на правителството очаква ръст на БВП от 0,3%. Подобна прогноза се основава на най-лошите възможни условия: че войната ще продължи една година и че ще продължат ракетните атаки по енергийната инфраструктура. Бюджетният дефицит е планиран на почти 38 милиарда долара. Шмихал информира, че Украйна получава 18 милиарда евро финансова помощ от ЕС, други 10 милиарда долара идват от САЩ. Сега Киев работи с Международния валутен фонд по нова програма за структурна помощ, която е предназначена за най-малко четири години и предвижда 16-20 милиарда долара.

Говорейки за това колко ще струва действителното следвоенно възстановяване, Шмихал назова сумата от 600 милиарда до 750 милиарда евро. В същото време той подчерта, че възстановяването не трябва да пада върху плещите на данъкоплатците в Европа или Съединените щати. Русия трябва да плати за щетите, за изгубените животи, за пропуснатите възможности. Загубите трябва да бъдат компенсирани от замразените в чужбина руски активи, които днес възлизат на 350-500 милиарда долара. В Украйна беше конфискувана собствеността на две руски банки в размер на 423 милиона евро.

"Считаме, че тези активи и тяхното конфискуване или друго използване трябва да се превърнат в основен източник на финансиране за възстановяване“, обобщи политикът.

Той увери и за интереса на частни инвеститори към оздравителни програми. По-специално той отбеляза, че германската икономика вече се подготвя за най-големия проект за реконструкция в Европа след края на Втората световна война.

Както беше съобщено, миналата година бяха проведени две големи конференции, посветени на възстановяването на Украйна - в Лугано, Швейцария и в Берлин.