Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас се отправя на посещение в Турция, където ще се срещне с колегата си Мевлют Чавушоглу и спасители, изпратени от Атина за подпомагане на засегнатите от опустошителните земетресения райони в страната, предава ТАСС, като се позовава на изявление от външнополитическото ведомство в южната ни съседка.

"Министърът на външните работи, който ще бъде придружен от турския си колега Мевлют Чавушоглу, ще се срещне с членове на гръцкия спасителен екип, работещ в райони, претърпели катастрофални щети от скорошните земетресения. Дендиас също ще посети оперативния център в Антакия и ще се информира за последните развития по отношение на усилията за спасяване на хора от развалините, както и за възникващите нужди от хуманитарна помощ“, се казва в изявление на МВнР на Гърция.

Пресслужбата на министерството отбеляза, че "по време на посещението ще бъдат разгледани и начините за по-нататъшно подпомагане на Гърция за преодоляване на опустошителните последици от земетресенията в Турция".

Дендиас възложи на Постоянната мисия на Гърция към ООН в Женева да предприеме мерки за предоставяне на спешна хуманитарна помощ на Турция и Сирия чрез Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси. Освен това заместник-министърът на външните работи Андреас Кацаниотис пое координацията на организации и лица, желаещи да помогнат при събирането на хуманитарна помощ за засегнатите райони на Турция и Сирия, се казва още в разпространеното съобщение.

Гърция изпрати два спасителни екипа в Турция. На 6 февруари премиерът Кириакос Мицотакис обеща на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор да помогне за преодоляване на последствията от бедствието. Отношенията между Гърция и Турция се влошиха значително през последните години, но двете страни винаги са си помагали при природни бедствия. Телефонният разговор на 6 февруари между Мицотакис и Ердоган бе първият между двамата от няколко месеца насам.