Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас ще се срещне с колегата си от Северна Македония Буяр Османи в Атина, за да обсъдят въпроси, свързани със Западните Балкани и по-нататъшното насърчаване на двустранните отношения, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.

Срещата се провежда в контекста на поемането от Северна Македония на председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) през 2023 г.

Дневният ред ще включва и председателството на Северна Македония на ОССЕ, прилагането на Преспанското споразумение и регионалните и глобални развития, поясниха от ведомството.

От външното министерство съобщиха, че двамата министри ще се срещнат на четири очи около обяд и след това ще проведат разширен разговор. Малко след 13:00 часа се очакват изявления пред пресата и работен обяд.

Очаква се дневният ред да се съсредоточи върху председателството на Северна Македония на ОССЕ, европейския курс на Западните Балкани, пълното, последователно и добросъвестно прилагане на Преспанското споразумение, по-нататъшното укрепване на двустранните отношения във всички сектори, както и регионалните и глобалните развития, се казва в изявленията.