Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас повтори критиките си към сделката от миналия месец между Турция и либийското правителство в Триполи за енергийни проучвания в Източното Средиземноморие, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Сделката се основава на споразумение за морскa демаркaция, подписано между двете страни през 2019 г., което беше осъдено от Гърция и Кипър, както критикувано от Египет и Израел. Базираният в източната част на Либия парламент, който подкрепя алтернативна администрация, също го отхвърли.

Във видео съобщение по време на конференция за енергетиката и сигурността, проведена в Атина, Дендиас заяви, че споразумението от 2019 г. – което игнорира гръцките острови, по-специално Крит, "противоречи не само на основното международно право, но и също основни принципи на географията“.

"Бяхме щастливи да видим, че много държави го осъдиха незабавно“, допълни първият дипломат на Атина.

Гръцкият външен министър също така приветства сделката за морско разграничаване с посредничеството на САЩ, подписана между лидерите на Ливан и Израел в края на октомври.

"Поздравяваме смелостта и визията на Израел и Ливан и се надяваме, че други страни в региона ще се възползват от възможността и ще последват примера им“, каза Дендиас.

"Това е пътят към мир, стабилност и просперитет. За съжаление, това не е пътят, следван от всички“, подчерта гръцкият външен министър.