Настоящият сенатор от Демократическата партия Марк Кели спечели изборите за горната камара на Конгреса на САЩ в щата Аризона. Това съобщават водещи американски медии, позовавайки се на свои изчисления.

По данни на вестник The ​​New York Times Кели, след преброяване на 88% от гласовете, събира подкрепата на 52% от избирателите, а неговият съперник от Републиканската партия Блейк Мастърс - 46%. Официалните данни ще бъдат обявени по-късно, но основните американски медии обявяват победителя, когато резултатът вече не може да бъде променен. CNN също съобщава за победата на Кели.

В резултат на това демократите, заедно с Аризона, вече имат 49 места в Сената, републиканците имат същия брой. Коя партия ще контролира Сената ще се определи от резултатите от изборите в Джорджия и Невада. В Джорджия, където нито един от кандидатите не получи 50% от гласовете, балотажът е насрочен за 6 декември. В същото време демократът Рафаел Уорнък водеше с малка преднина на първия тур. В Невада разликата между демократа Катрин Кортес Масто и републиканеца Адам Лаксалт е само 800 гласа, резултатът от изборите може да бъде решен в следващите часове. Ако демократите спечелят в Невада, те ще получат контрол над Сената, тъй като при равенство гласът на вицепрезидента Камала Харис (ДП) става решаващ.

По време на изборите в Аризона бяха регистрирани проблеми с електронните машини за гласуване, което привлече вниманието на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той  призова за разследване на ситуацията.